17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania marchează 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Germania marchează 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

(Foto: boston.com)
(Foto: boston.com)

Germania marchează astăzi 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu o serie de evenimente care vor culmina cu eliberarea deasupra capitalei a aproximativ 8.000 de baloane cu heliu iluminate, informează Agerpres.ro citând DPA. Baloanele au fost aranjate de-a lungul liniei de 15 kilometri pe unde trecea Zidul Berlinului şi urmează să fie lansate odată cu lăsarea întunericului. Orchestra și corul de stat al Filarmonicii din Berlin vor cânta „Odă bucuriei”, Simfonia a IX-a a lui Beethoven, devenită imnul neoficial al unității și păcii în Europa, în timp ce baloanele se vor ridica în aer.

Cancelarul Angela Merkel va prezida festivitățile, care vor include concerte susținute, printre alții, de trupe sau artiști germani precum Udo Lindenberg, Fantastischen Vier și Clueso. O vedetă a scenei muzicii tehno din Germania, Paul Kalkbrenner, și interpretul britanic Peter Gabriel vor cânta de asemenea în concertul de la istorica Poartă Brandenburg din Berlin.

Angela Merkel urmează să inaugureze o expoziție importantă la Memorialul Zidului Berlinului de pe Bernauer Strasse, o stradă care a fost divizată peste noapte de Zidul care a fost ridicat în august 1961 pentru a opri exodul în masă al est-germanilor către Vest.

(Foto: theguardian.com)
(Foto: theguardian.com)

Potrivit organizației turism Visit Berlin, peste un milion de turiști germani și străini urmează să participe la ceremoniile dedicate căderii Zidului Berlinului, eveniment care a pus capăt Războiului Rece și a anunțat reunificarea Germaniei și a Europei, scrie AFP. Spre deosebire de cea de-a 20-a aniversare, în acest an nici un șef de stat sau de guvern în exercițiu nu a fost invitat, pentru ca omagiul să fie dedicat în special populației.

La 9 noiembrie 1989, după mai multe săptămâni de manifestații ample ale est-germanilor care cereau mai multe libertate, regimul comunist a anunțat, suprinzător, că cetățenii pot călători liber în străinătate. Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră din Berlinul de Est, copleșiți de valul de oameni, au deschis Zidul. Data de 9 noiembrie are o încărcătură simbolică puternică în Germania, deoarece este și data teribilului pogrom cunoscut ca „Noaptea de Cristal”, comis de naziști în 1938.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS