15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCatalanii votează astăzi cu privire la independenţa regiunii, într-o consultare cu valoare simbolică

Catalanii votează astăzi cu privire la independenţa regiunii, într-o consultare cu valoare simbolică

(Foto: overpress.ro)
(Foto: overpress.ro)

Catalanii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la independenţa regiunii lor, o consultare simbolică fără valoare legală dar foarte aşteptată, organizată în pofida faptului că a fost interzisă la solicitarea autorităţilor de la Madrid, informează b1.ro citând BBC. Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 9:00 (10.00, ora României). Unele secţii au fost deschise în aplauzele votanţilor, care urmează să răspundă la două întrebări, şi anume „Vreţi Catalonia să fie stat?”, iar dacă da, „Vreţi să fie independent?”.

Tribunalul Constituţional, sesizat de către Guvernul Spaniei, a anunţat anterior suspendarea scrutinului simbolic, destinat să înlocuiască un referendum interzis deja de către justiţia spaniolă. Madridul crede că este vorba despre un referendum fără denumire, un tip de consultare care poate fi organizată doar de către statul spaniol şi a subliniat că doar împreună spaniolii se pot pronunţa cu privire la viitorul ţării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS