16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDan Tapalagă, Hotnews: Mi se pare sub demnitatea unui lider să se alieze cu Vadim Tudor pentru o mână de voturi

Dan Tapalagă, Hotnews: Mi se pare sub demnitatea unui lider să se alieze cu Vadim Tudor pentru o mână de voturi

Dan Tapalagă, coordonatorul editorial al site-ului www. hotnews.ro
Dan Tapalagă, coordonatorul editorial al site-ului www. hotnews.ro

Cunoscutul jurnalist Dan Tapalagă, coordonatorul editorial al site-ului www. hotnews.ro, a declarat într-un interviu acordat GdS că alianța făcută de Victor Ponta cu Vadim Tudor pentru o mână de voturi este sub demnitatea unui candidat la președinție și că Elena Udrea i-ar aduce mari deservicii lui Klaus Iohannis dacă ar anunța public că îl susține în turul doi.

GdS: Cum vede Dan Tapalagă evoluția campaniei în turul doi?
D.T.: Ce ar fi de notat la momentul ăsta e o asociere foarte stranie pe care Victor Ponta o face ștergând orice fel de diferențe majore din trecut cu Dan Diaconescu, cu Vadim Tudor, cu Teodor Meleșcanu. Ajungem la un patrulater roșu, care arată foarte bizar. Suntem în continuarea campaniei bazate pe minciună și atacuri sub centură. Observ că Victor Ponta a lansat atacuri împotriva lu Klaus Iohannis prin toate gurile de tun că va vinde Ardealul pe motiv că s-a aliat cu lideri radicali. Acum, pe logica asta, repet, pe logica lui Victor Ponta, am putea spune că și PSD, și Victor Ponta fac același lucru, adică vând Ardealul, pentru că sunt, în continuare, asociați la guvernare cu UDMR. Liderul UDMR Kelemen Hunor a prezentat public un proiect radical de autonomie, iar Kelemen Hunor tocmai și-a anunțat susținerea pentru Victor Ponta. Să înțelegem de aici că Victor Ponta susține ideile radicale de autonomie? Dar, repet, așa am gândi dacă am merge pe logica lor. Mi se pare că suntem în continuarea unei campanii cu lovituri sub centură, ceea ce nu e deloc OK. Nu este jucat jocul pentru turul doi. Klaus Iohannis are însă o diferență foarte mare de recuperat. Văd la candidatul ACL un lider încă suficient de slab, incapabil de a reacționa puternic la teme importante precum: dezastrul organizatoric din străinătate și alte teme care ar fi trebuit să-l facă mult mai prezent și mai agresiv în spațiul public.

GdS: Credeți că susținerea lui Vadim și Dan Diaconescu îi va aduce voturi lui Victor Ponta sau sunt, din contră, un dezavantaj?
D.T.: Victor Ponta aleargă în clipa asta după electoratul naționalist, nu cred că a făcut foarte multe calcule, s-a uitat pur și simplu la votul din Ardeal, preponderent pro Iohannis, și cred că încearcă cu disperare să compenseze acest handicap aliindu-se cu personaje gen Vadim Tudor, Dan Diaconescu. Acestea se adresează publicului naționalist-ultranaționalist din Ardeal.

GdS: Cum s-ar împăca Vadim Tudor cu Kelemen Hunor?
D.T.: Nu se împacă, de-asta spun că o corabie a tribunilor și a marilor inamici din trecut nu se împacă. Nu doar Vadim Tudor cu Kelemen Hunor, adică naționalismul românesc cu „terorismul“ maghiar, pentru că Vadim a acuzat UDMR de terorism ani de zile. Dar nu se împacă nici Vadim Tudor cu Victor Ponta, pentru că noi, la Hotnews, am publicat niște poezii absolut îngrozitoare scrise de Vadim Tudor, dedicate lui Victor Ponta, adică nu pot fi reproduse lucrurile de acolo și, din punctul ăsta de vedere, mi se pare sub demnitatea unui lider care vrea să ajungă președintele României să se alieze cu un politician imund, de talia lui Vadim Tudor, doar pentru a câștiga o mână de voturi.

GdS: Este electoratul din România capabil să înțeleagă aceste incompatibilități?
D.T.: Electoratul din România ar trebui să înțeleagă, dar, din păcate, este prizonierul televiziunilor de știri. Acestea manipulează, distorsionează și uită în mod voit anumite lucruri, cum ar fi și detaliile acestea din trecutul domnului Vadim Tudor, însă eu cred că publicul simte și vede că e ceva în neregulă cu alianța asta. Nu poți fi atât de dezinformat, nu se poate să nu-ți pese chiar atât de tare când vezi laolaltă oameni ca Vadim Tudor și Victor Ponta, ca „tomberonul“ Dan Diaconescu și „elegantul“ Călin Popescu Tăriceanu, propus la funcția de premier. Acolo sunt personaje atât de diferite și atât de în extreme pur și simplu încât nu înțelegi cum Dumnezeu nu se ucid când se întâlnesc toți laolaltă și nu înțelegi cum de electoratul unora acceptă electoratul celorlalți.

GdS: Elena Udrea ar fi un plus sau un minus în situația în care va anunța pe cine susține?
D.T.: Din păcate, candidatura sa a făcut mai mult rău dreptei. Nu sunt adeptul teoriei conspiraționiste că Traian Băsescu ar fi avut o înțelegere secretă cu Victor Ponta pentru a-l susține, dar am spus tot timpul că modul în care s-a comportat în ultimele luni de mandat, susținând un candidat profund antipatic, Elena Udrea, a îndepărtat atât electoratul de dreapta de Traian Băsescu, scârbind pur și simplu o parte din electoratul de dreapta, și a făcut un mare bine lui Victor Ponta, pentru că a resuscitat tema antibăsismului. Nu spun că deliberat sau inconștient, pur și simplu constat că atitudinea lui l-a ajutat pe Victor Ponta.
Și, da, un anunț pe care l-ar face Elena Udrea cred că ar dezavantaja orice fel de candidat. Pe Klaus Iohannis pentru că ar oferi argumente publicului de stânga să țipe: „V-am spus noi că în spatele lui este Traian Băsescu“. Dacă l-ar susține pe Victor Ponta nu cred că l-ar dezavantaja, ar fi un mare hohot de râs. Nu-și imaginează nimeni că Elena Udrea poate convinge propriul ei public să voteze cu Victor Ponta câtă vreme ea pretinde că este moștenitoarea unică și loială a lui Traian Băsescu. Pe scurt, nu cred că contează prea mult ce face Elena Udrea, doar în situația în care ar avea nefericita și neinspirata idee să spună public că îl susține pe Klaus Iohannis. Atunci ar furniza încă o dată muniție lui Victor Ponta și PSD.

GdS: Cum vedeți presa după 2 decembrie?
D.T.: O văd ca și acum: prost. Controlată de politicieni, de bani negri, manipulând de dimineața până seara, o văd aliniată în spatele lui Victor Ponta dacă va câștiga, și o văd mai departe mințind, falsificând agenda publicului dacă va câștiga Iohannis. Pentru că, din păcate, avem o masă critică de rău acumulată în clipa asta în televiziunile de știri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS