Acasă Actualitate MAE şi BEC au convenit asupra unor măsuri pentru simplificarea procesului electoral...

MAE şi BEC au convenit asupra unor măsuri pentru simplificarea procesului electoral pentru cetăţenii români din străinătate

-

(Foto: mondonews.ro)
(Foto: mondonews.ro)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Biroul Electoral Central (BEC) au convenit o serie de măsuri menite să simplifice procesul de votare pentru cetăţenii români aflaţi în străinatate, informează Agenţia de Presă Radio România.

Printre măsurile propuse de Ministerul român de Externe pentru fluidizarea votului în străinătate se numără posibilitatea ca alegătorii să descarce direct de pe internet declaraţia pe propria răspundere că nu au votat şi că nu vor mai vota în aceeaşi zi la altă secţie. O altă propunere a fost ca numărul cabinelor de vot din secţiile deja existente să fie suplimentat, tot pentru îmbunătăţirea procesului electoral.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean mai propune o soluţie pentru facilitarea procesului de votare – punerea la dispoziţie a unor diplomaţi care nu fac politică şi sunt imparţiali, pentru completarea birourilor electorale. „Unii membri ai birourilor electorale din străinătate desemnaţi de partide politice fie nu s-au prezentat deloc în dimineaţa votului fie s-au retras chiar pe parcursul zilei votului”, a explicat ministrul Român.

BEC este de acord în mare parte cu aceste propuneri, afirmă purtătorul de cuvânt, Marian Muhuleţ. „Alegătorii pot utiliza formularul declaraţiei pe propria răspundere afişat pe site-ul BEC şi al MAE. Formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de alegători şi în afara secţiei de votare”, a afirmat Muhuleț.

Aceste măsuri vin după ce în primul tur al alegerilor de duminică au existat situaţii în care mai mulţi români care trăiesc în alte ţări europene nu şi-au putut exercita dreptul de vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

Prima investiție realizată de un rezident al High-Tech Industry Park (HTIP) la Craiova

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj Cosmin Vasile a participat, miercuri după-amiază, la evenimentul prilejuit de inaugurarea primei investiții realizate de un rezident...

Director executiv nou la DSP Gorj

Direcția de Sănătate Publică Gorj va fi condusă în perioada următoare de Carmen Ivanov, directorul adjunct. La conducerea DSP Gorj s-a aflat până miercuri Violeta Mogoș, care a asigurat interimatul după plecarea lui Marius Boeriu.