20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Primarul de la Poiana Mare - conflict de interese constatat de ANI

Dolj: Primarul de la Poiana Mare – conflict de interese constatat de ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Vintilă Marin, primar al Comunei Poiana Mare, județul Dolj, întrucât, în calitate de primar, a semnat atât dispoziția, cât și contractual individual de muncă privind angajarea pe perioadă nedeterminată în funcția de referent în aparatul de specialitate al Primarului Comunei Poiana Mare a soției acestuia, Vintilă Constanța-Liliana.

Începând cu anul 2009 și până în prezent, soția persoanei evaluate a obținut de la Primăria Comunei Poiana Mare venituri salariale în cuantum de  24.344 Lei.
Astfel, aceasta a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”, precum și dispozițiile art. 75, lit. a)  din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru (…) a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.
 
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Vintilă Marin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 Confrom legii, „persoana (…) față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  (…)  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS