16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Tradițiile verii“ în Piața „Mihai Viteazul“

„Tradițiile verii“ în Piața „Mihai Viteazul“

http://www.youtube.com/watch?v=TdIyYgmzstY

Piața „Mihai Viteazul“  din Craiova va fi vineri, 25 iulie, de la ora 19.30, locul în care obiceiurile străvechi vor prinde viață în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului „Tradițiile verii“. Ansamblurile folclorice „Alunelul“ din Pielești – Dolj, „Dor călător“ din Craiova, „Liliacul“ din Baia de Aramă – Mehedinți, „Roua“ din Cloșani – Padeș (Gorj), „Cununa“ din Agnita-Sibiu și „Hora“ din Alexandria (Teleorman) vor spune cum numai ele știu frumoasa poveste a anotimpului lui Cireșar, Cuptor și Gustar.

Datini și obiceiuri din străbuni

Obiceiurile dedicate verii, Sânzienele, Sânpetru de vară, Paparudele, Caloianul, Săptămâna lui Sântilie, evenimente de o importanță aparte în  lumea satului de altădată, vor fi aduse la Festivalul „Tradițiile verii“ de cele câteva ansambluri care au în repertoriul lor astfel de momente. „A fost dificil să găsim formații care să ilusteze aceste obiceiuri la noi, la Craiova. Păstrătorii tradițiilor din Gorj și Baia de Aramă vor veni cu Sânzienele, dar și cu Paparudele; din zona de sud a țării, de la Teleorman, aducem Drăgaica, pentru că acolo e singura formație care știm că are în repertoriu un asemenea obicei“, a precizat profesorul Nicolae Dumitru, colaborator al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (CJCPCT).
Obiceiul popular „sfinți­rea de colac“, dedicat primului aluat plămădit din recolta secerișului de grâu abia încheiat va fi adus de membrii ansamblului „Dor călător“, care vor vorbi celor prezenți și despre prima colivă, despre modul său de pregătire așa cum l-au deprins de la bunici. „Cununa de grâu“ va fi purtată de ansamblul „Cununa“ din Agnita din Sibiu, într-o suită de dansuri de pe Valea Hârtibaciului. Tot în Piața „Mihai Viteazul“, vineri vor aminti celor prezenți de marea sărbătoarea a lunii iulie, cea de Sfântul Ilie, când în satele românești se împarte porumb fiert, membrii ansamblului „Alunelul“ de la Pielești, care vor prezenta și o suită de dansuri care vorbesc de bucuria încheierii secerișului.
Obiceiurile de Sânpetru de vară, când se dau de pomană castraveți, mere, dar și faguri cu miere, și Paparudele care dezleagă ploile ori de câte ori este secetă prelungită, ritual reprezentat printr-un dans rudimentar în care se prind fete tinere, ce poartă fuste simbolice din frunzare, și sunt udate cu apă, vor transforma Piața „Mihai Viteazul“ într-un loc al tradițiilor și obiceiurilor din străbuni.
Festivalul „Tradițiile verii“ este organizat de Cen­­trul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (CJCPCT) cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS