28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAșteptări lungi și condiții ioc la CFR Călători Craiova

Așteptări lungi și condiții ioc la CFR Călători Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=V7zYRXqYOvA

\n

Trenul IR 1824 Deva – București a avut ieri o întârziere de 81 de minute, cauzată de arderea unui transformator al Enel, afectând și circulația altor trenuri. Gara din Craiova oferă condiții călătorilor, însă nu același lucru se poate spune despre Halta Bordei, unde oamenii sunt nevoiți să aștepte trenul sub cerul liber.

Ieri, circulația feroviară pe ruta Deva – București Nord a fost îngreunată de arderea unui transformator aparținând Enel, acest lucru ducând la întârzieri semnificative ale trenurilor. Trenul IR 1824 trebuia să ajungă în Craiova la ora 12.28, dar, spre nemulțumirea călătorilor, acesta a avut o întârziere de 81 de minute. Motiv pentru care toată lumea era agitată în gară. Așa că ghișeul de informații a fost luat cu asalt de călătorii care voiau să știe motivul pentru care trenul întârzia. Persoana angajată să ofere informații publicului răspundea oamenilor pe un ton răstit că nu mai durează mult și trenul va apărea. O doamnă care mergea spre București a insistat să i se spună și motivul pentru care s-a ajuns la această situație.
„Trenul trebuie să sosească în câteva minute. Mai aveți puțină răbdare că va apărea din moment în moment. Nu cred că vă interesează atât de mult motivul pentru care a avut această întârziere. Am aflat și noi, dar nu știm sigur, că s-a ars un transformator“, se aude vocea ridicată a persoanei de la ghișeul de informații.
Vestea că un transformator s-a ars s-a răspândit în întreaga gară. O tânără voia să știe și ea de ce este nevoită să aștepte mai mult de o oră trenul, iar explicația a venit de la un bătrân care, la rândul lui, aștepta același tren. „Stai liniștită, că nu este nimic grav. Trebuie să apară și trenul nostru. Am auzit de la o doamnă că a mers la informații și i s-a spus că s-a produs un scurtcircuit și din cauza asta are întârziere“, l-am auzit pe bătrân pe când încerca să o liniștească pe fată.

„Trăim în România. Nu mai este de mirare că întârzie trenurile“

După ce se scurg minute bune de așteptare pentru oamenii care urmează să plece spre București, apare și trenul. Călătorii, deja nervoși, își iau bagajele și se îndreaptă spre linia 1, unde tocmai a sosit trenul, după mai mult de o oră întârziere. În Gara din Craiova, din trenul IR 1824, unii călători coboară, în timp ce alții își continuă călătoria spre București. „Ia repede valiza și hai odată că veni trenul! Ar fi culmea să îl pierdem chiar acum după ce îl așteptarăm atât“, vorbesc doi tineri între ei.
Câteva minute a staționat trenul în Gara din Craiova, timp în care oamenii care veneau de la Deva au coborât pe peron arătându-se nemulțumiți față de CFR Călători. Timp de 81 de minute acești oameni au stat în Crivadia. „Trăim în România. Nu mai este de mirare că întârzie trenurile. Am aflat și noi că din cauza faptului că nu avea curent trenul a avut atâta întârziere. Am stat în jur de 80 de minute degeaba. Bine că am reușit să plecăm totuși“, a spus un călător care venea din Deva și mergea la București.
În ușa trenului o doamnă a ieșit să ia puțin aer și să fumeze o țigară, pregătindu-se pentru călătorie. „Am înțeles că un generator a fost trăsnit și din cauza asta am fost nevoiți să așteptăm atâta timp pe câmp. Am stat, am așteptat, nu am avut ce să facem. Am urcat din Petroșani și merg la București. Am avut vreo oră de așteptat, dar nu avem ce să facem“, a spus Olimpia Gheorghe.
În Gara Craiova, până și oamenii sunt „întârziați“, nu numai trenurile. În ciuda întârzierii de peste o oră pe care a avut-o trenul IR 1824, doi călători nu au ajuns la timp și chiar în ultimele secunde, înainte să se închidă ușile, aceștia alergau într-un suflet pentru a reuși să prindă trenul.

„Nu a fost o problemă feroviară, Enel a avut probleme“

Pentru a afla cauza acestui deranjament feroviar, redactorii GdS au luat legătura cu Oana Bârzan, purtătorul de cuvânt al CFR Călători SA. „Trenul IR 1824 a avut o întârziere de 81 de minute, cauza fiind lipsa de tensiune în rețeaua de alimentare cu energie Enel, în intervalul orar 8.35 – 9.42, între stațiile Crivadia și Bretea Streiului. A staționat în Crivadia și a reușit să plece după ce reprezentanții locali ai companiei de căi ferate au asigurat furnizarea de energie de la altă stație. Nu a fost o problemă feroviară, Enel a avut probleme. Alimentarea se face din sursă proprie, de la substația Petroșani. Acesta nu a fost singurul tren care a avut întârziere din acest motiv. Și trenul R 2705 pe ruta Petroșani – Arad a avut o întârziere de 72 de minute, staționând în Baru Mare“, declară Oana Bârzan.

Oamenii așteaptă trenul sub cerul liber

Așteptarea de 81 de minute în Gara din Craiova nu se poate compara cu una de cinci minute în Halta Bordei. Condițiile „oferite“ de Halta Bordei fac diferența. În Gara din Craiova oamenii au totuși un adăpost deasupra capului unde să aștepte trenurile, eventual întârziate. Pe când, în Halta Bordei, oamenii stau sub cerul liber, aici existând doar o casă de bilete, cu o sigură bancă înăuntru, unde numai câțiva călători pot intra.
Încăperea de unde călătorii își cumpără biletele este mică, pereții clădirii sunt mâzgăliți, iar o parte din ei deja au cedat odată cu trecerea timpului. Aici, iarba crește în voie, iar câinii se plimbă dintr-o parte în alta, ca la ei acasă.
În timp ce afară plouă, câțiva oameni așteaptă trenul care să-i ducă spre casă. Și toți așteaptă minute bune fie sub umbrelele pe care au fost inspirați să și le ia, fie sub pomii care țin loc de adăpost, care lipsește în această haltă.
Un tânăr încearcă să găsească un loc sub un copac unde ploaia să nu-l ajungă. Nu merge în așa-zisa stație de așteptare pentru că acolo abia au loc să intre cei care își cumpără bilete, așa că nu are decât să stea în ploaie până va sosi trenul. „Vin des aici la Bordei și mereu aștept afară. Foarte rar văd câte o femeie mai bătrână care stă pe banca din interiorul clădirii. Oamenii sunt nevoiți să aștepte afară și eu încerc să ajung cât mai aproape de ora la care sosește trenul ca să nu aștept fie în căldură, fie în ploaie, cum este astăzi“, a spus tânărul.

Halta Bordei din Craiova nu oferă nici o condiție călătorilor

Condițiile pe care le oferă CFR Călători oamenilor în Halta Bordei din Craiova nici nu pot fi discutate. Întrebați despre condițiile de aici, cei care urma să se urce în trenul care mergea spre Caracal spun că acestea nu există și nu au existat vreodată. „Ce condiții? Aici nu există condiții. Sala de acolo e mică și neîncăpătoare, nu se poate numi o sală de așteptare. Suntem nevoiți să stăm afară până vine trenul, indiferent de vreme“, a spus I. Popescu, în timp ce se ferea de ploaie sub o umbrelă roșie. În sfârșit, trenul ajunge în Halta Bordei. Fiind vorba despre trenul Regio, pentru că numai acestea opresc în haltă, se apropie lent, dar încă de la depărtare se face auzit prin scârțâitul scos de șinele vechi. Sunetul devine asurzitor atunci când frânează pentru a putea să urce călătorii. Afară încă plouă și oamenii se urcă uzi în trenul care nici acesta nu oferă nici o condiție, la fel ca și Halta Bordei din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS