13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Bulgăroaicele“, reînmatriculate mai uşor

„Bulgăroaicele“, reînmatriculate mai uşor

Un acord cu statele membre ale Uniunii Europene privind normele comune minimale la controlul tehnic periodic al vehiculelor, la documentele de înmatriculare şi controalele rutiere ale vehiculelor utilitare a fost aprobat marţi, în prima lectură, de către eurodeputaţii reuniţi în sesiunea de la Strasbourg. Regulile respective, s-a subliniat în cursul dezbaterilor, vizează creşterea securităţii rutiere, fixarea de norme noi la nivel european în materie de controale tehnice periodice ale vehiculelor, precum şi în materie de formare şi calificare a inspectorilor. În plus, minimum 5% din ansamblul vehiculelor utilitare prezente pe autostrăzile UE vor fi supuse inspecţiilor. Statele membre pot, de asemenea, în cazul în care doresc acest lucru, să impună norme stricte, altele decât cele definite prin actuala legislaţie europeană.

Sunt recunoscute transfrontalier certificatele de control tehnic

În conformitate cu noile dispoziţii aprobate marţi de europarlamentari, va fi mult mai uşor să reînmatriculezi un vehicul într-o altă ţară membră a UE, întrucât statele membre vor fi obligate să recunoască certificatele de control tehnic provenind dintr-un alt stat membru al Uniunii. Eforturile pentru detectarea fraudelor la kilometraj (falsificări de cifre) devin mult mai serioase, incluzând aici citirea şi consemnarea kilometrajului în certificatul de control tehnic. Statelor membre ale UE li se cere instituirea de sancţiuni severe şi eficace în cazul falsificării datelor mai sus menţionate.

Frecvenţa controalelor tehnice ale motocicletelor –
la discreţia statelor

Comisia Europeană a propus iniţial prevederi severe la testele comune pentru motociclete şi bicicletele cu motor. Totuşi, în urma unui compromis între Consiliu şi PE, doar motocicletele cu motoare ce depăşesc 125 de centimetri cubi vor fi obligate la inspecţii tehnice, începând cu anul 2022. În plus, statele membre ale Uniunii se vor putea dispensa, de astfel, de controale în cazul în care şi-au stabilit propriile măsuri eficace de securitate rutieră. Pentru facilitarea controalelor rutiere, statele membre va trebui să utilizeze sisteme de clasificare a riscurilor pentru a putea fi astfel reperate întreprinderile ale căror vehicule au rezultate proaste în termen de securitate, precum şi pentru a se reduce cheltuielile administrative ale celor cu rezultate bune. Acordul aprobat de europarlamentari urmează acum să fie aprobat oficial şi de Consiliul Ministerial.
Maria Capitaine  (corespondenţă din Strasbourg)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS