24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentru de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale

Centru de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale

http://www.youtube.com/watch?v=6IcJ96qJyuw

\n

Zeci de părinţi din Craiova, ai căror copii au fost diagnosticaţi cu probleme neuromotorii şi care s-au lovit de-a lungul anilor de refuzuri, indiferenţă sau birocraţie, au luat atitudine. Au început timid, iniţial doar trei, patru persoane, anul trecut erau deja 40, iar astăzi sunt aproape 100 de familii al căror scop este să îşi ajute copiii. Au reuşit să facă rost de un spaţiu, pe care doresc să îl transforme în centru de recuperare, iar în numai patru ani visează să ridice un centru cu ateliere ocupaţionale destinate copiilor cu dizabilităţi, care împlinesc 18 ani, pentru ca ei să aibă şanse de integrare socială.

Despre iniţiativele membrilor Asociaţiei pentru Copii cu Cerinţe Educative Speciale (ACCES), care luptă pentru drepturile copiilor lor, aţi mai citit în ultimul an în Gazeta de Sud (http://www.gds.ro/Sanatate/2013-11-14/Copiii+cu+afectiuni+neuromotorii+ne+cer+sprijinul&hl=adriana%20preda&tip=toate). Sunt părinţi ai căror copii suferă de diferite afecţiuni neuromotorii, unele dintre ele extrem de grave, motiv pentru care au nevoie de atenţie medicală specială, şedinţe de masaj şi kinetoterapie. Părinţii susţin că au nevoie de informaţie medicală pentru afecţiunile copiilor şi chiar şi-au exprimat dorinţa de a înfiinţa o reţea medicală. Mulţi dintre aceşti oameni au întâmpinat probleme atunci când şi-au înscris copiii la grădiniţe sau şcoli normale. Pentru a duce o viaţă independentă, cât mai aproape de normalitate, aceşti copii au nevoie de şedinţe de recuperare în fiecare săptămână sau cel puţin de câteva ori pe lună. Prin Casa de Asigurări de Sănătate sunt decontate doar două astfel de şedinţe de recuperare pe an. „Luptăm până la urmă pentru dreptul la şanse egale pentru copiii noştri, care au avut neşansa să aibă afecţiuni grave: paralizie cerebrală, sindrom Down sau alte probleme neuromotorii. După intervenţii chirurgicale, aceşti copii au nevoie de luni de recuperare în centre specializate, care, din nefericire, în Craiova nu există. Prin amabilitatea celor de la World Vision, am primit un sediu în curtea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, pe care dorim să îl transformăm în centru de reabilitare. Avem nevoie şi de această dată de sprijinul cititorilor Gazetei de Sud, deoarece ne trebuie aproximativ 14 metri pătraţi de parchet, precum şi aparatură şi mobilier speciale, destinate unui centru de kinetoterapie. În acest spaţiu, copiii cu dizabilităţi neuromotorii vor putea face gratuit recuperare ori de câte ori au nevoie. Acest fapt este posibil datorită sprijinului pe care noi l-am primit de la profesorii şi studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, în special al celor de la Kinetoterapie, care au acceptat să muncească voluntar cu copiii noştri“, a spus Adriana Preda, preşedinta ACCES, mama unei adolescente de 15 ani diagnosticată cu paralizie cerebrală.
Pentru a face rost de banii necesari reamenajării acestui spaţiu, părinţii de la ACCES au cerut sprijinul Filarmonicii „Oltenia“ Craiova, care a acceptat ca pe 10 aprilie să susţină un concert caritabil cu muzică de Beethoven. 500 de craioveni se pot bucura de o seară specială la filarmonică, iar banii donaţi vor fi folosiţi pentru amenajarea centrului de recuperare. „În maximum patru ani, dorim să ridicăm în cartierul Bariera Vâlcii un centru special pentru aceşti copii care vor ajunge la vârsta majoratului şi care, fără sprijinul nostru, nu vor avea nici o şansă de integrare socială. Nu există şcoli profesionale speciale pentru copiii cu dizabilităţi, cu atât mai puţin locuri de muncă pentru ei. Acesta este motivul pentru care dorim înfiinţarea unor ateliere ocupaţionale. Vom încerca să îi învăţăm meserii pentru a-şi putea câştiga existenţa“, a explicat Adriana Preda.     
Oamenii trebuie să ştie că toţi membrii acestei asociaţii sunt voluntari, nu există salariaţi. Cei care doresc să intre în legătură cu părinţii acestor copii o pot face pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0766638136.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS