13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Asaltul“ ANAF continuă la Marlorex

„Asaltul“ ANAF continuă la Marlorex

\n

Comercianții din Complexul Marlorex au nervii întinși la maximum şi anunţă proteste după mai bine de trei săptămâni de când inspectorii antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) le verifică activitatea.

Pe 5 decembrie, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au trecut pragul Centrului Comercial Marlorex din Craiova, iar sfârşitul lunii decembrie i-a găsit tot acolo.
Potrivit reprezentanţilor ANAF, în prima zi, inspectorii antifraudă numai au urmărit fluxul de mărfuri, preţurile, volumul de vânzări, fluxul de clienţi pentru a afla cum se face comerţul cu legume şi fructe în Complexul Marlorex. Pe 6 şi 7 decembrie a avut loc controlul propriu-zis, care nu a întrerupt activitatea comercianţilor. Au fost verificate actele de provenienţă a mărfurilor, conformitatea, neconformitatea şi documentele de transport. După controlul firmelor din Marlorex şi până sâmbătă, inspectorii antifraudă s-au postat la cele trei porţi de acces în complex şi au verificat fiecare mașină care ieşea cu marfă. În acest fel, ANAF înregistrează de la ce firme vin cumpărătorii, documentele şi încărcătura mijloacelor de transport care ies cu marfă din complex.

Supăraţi pe ANAF

În timp ce comercianții din Marlorex spun că acest control prelungit le aduce pierderi de zeci de milioane de lei pe zi, iar marfa se strică în depozite, reprezentanții Centrului Comercial au ajuns să creadă că este vorba de o acțiune politică, fiind vizată chiar închiderea Marlorex.
„Aceste controale au început pe 5 decembrie și nu s-au încheiat nici acum. Ni se pare suspect că acest control, care acum a devenit un fel de pază, durează atât de mult, în condițiile în care alte centre comerciale din Craiova și din țară nu sunt controlate. Cred că este vorba de un ordin politic de închidere a acestui centru comercial, altfel nu îmi pot explica ce se întâmplă“, a precizat pentru GdS Gheorghe Bloj, unul dintre acționarii Centrului Comercial Marlorex.
Reprezentanții Marlorex au mai explicat că inspectorii ANAF le-au gonit clienții, mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă, când se așteptau la vânzări bune, și se gândesc la o serie de acțiuni de protest. „Vânzările au scăzut cu mai bine de jumătate, iar unii patroni iau în calcul să concedieze din angajați sau să se mute în alte centre comerciale. Noi spunem clar că nu ne opunem verificărilor. Înțelegem să vină, să facă periodic controale, să stea o săptămână-două și să îi amendeze sau să îi închidă pe cei care sunt găsiți în neregulă, dar să plece şi să ne lase să ne desfăşurăm activitatea. Acum, inspectorii ANAF sunt paznici la cele trei porți de acces, iar clienții s-au mutat în celelalte centre comerciale. Dacă înainte de aceste controale firmele aveau vânzări de 80.000 – 90.000 de lei pe lună, din care 24% se duceau la stat, acum au vânzări de cel mult 20.000 de lei. Nu mai suportăm această situație și ne gândim că, dacă se va prelungi și după Sărbători, să trecem la acțiuni de protest“, a explicat Florin Pătra, unul dintre reprezentanții Marlorex. Pe lângă scăderea vânzărilor, comercianţii din Marlorex spun că sunt nevoiţi să arunce tone de fructe şi legume care se strică în depozite din cauza lipsei clienţilor.
Un patron din centrul comercial, care nu a vrut să-şi dea numele de teama controalelor, a spus că, dacă inspectorii ANAF ar urmări într-adevăr evaziunea fiscală, ar controla şi alte centre comerciale din Craiova. „Nu spunem că nu sunt nereguli şi la noi, dar am fost sancţionaţi pentru ele. Dacă vor să descopere evaziunea, ar trebui să urmeze clienţii care încearcă să cumpere fără factură şi care s-au mutat în alte centre comerciale, nu să stea paznici la noi. Mai rămâne ca aceşti inspectori să ia nişte beţe în mâini, cu care să ia la bătaie şi să gonească clienţii care vor să intre în Marlorex“, a explicat bărbatul.

ANAF a anunțat că va continua monitorizarea Marlorex

Reprezentanţii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au explicat pentru GdS că monitorizarea centrului comercial Marlorex a fost decisă în urma unei analize de risc care a cuprins mai multe centre comerciale din zonă.
Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, a declarat că aceste controale vor continua şi după Sărbători, pentru că… acesta este obiectul de activitate al ANAF. „Controalele vor continua, pentru că acesta este obiectul de activitate al ANAF. În cazul Centrului Comercial Marlorex este vorba de un control pasiv, de monitorizare a activităţii comercianţilor“, a precizat Alexandru Cristea.

ANAF-ul se „laudă“ că au crescut preţurile

Controlul prelungit din Marlorex se simte şi în buzunarul craiovenilor, pentru că vânzătorii de legume şi fructe din pieţele din municipiu au crescut preţurile cu 50 de bani sau chiar un leu pe kilogramul de legume sau fructe. Reprezentanţii ANAF au comunicat că prezenţa inspectorilor antifraudă în complexul Marlorex a avut ca efect fiscalizarea mărfii şi au apărut preţuri mărite cu până la 145%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS