29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierii din Europa Centrală şi de Est şi China se reunesc astăzi la Bucureşti

Premierii din Europa Centrală şi de Est şi China se reunesc astăzi la Bucureşti

Oficiali din guvernele a 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri sunt aşteptaţi în această dimineață la Palatul Parlamentului, pentru a participa la Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est, informează b1.ro. Cu toţii vor fi întâmpinaţi la Palatul Parlamentului de către premierul Victor Ponta şi omologul său chinez, Li Keqiang, aflat în România pentru prima dată după 19 ani. Miza evenimentului este una enormă – investiţii de 8,5 miliarde de euro. România şi China au stabilit mai multe acorduri de colaborare pentru diferite domenii de activitate, în valoare de 8,5 miliarde de euro. Printre altele, s-a semnat un acord pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine şi carne de porc către China. De asemenea, au semnate mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group, acesta fiind singurul contract semnat în domeniu.

După 19 ani, un premier chinez a venit în România. O vizită istorică, care este cu atât mai importantă cu cât acesta a venit însoţit de peste 300 de oameni de afaceri, iar la reuniunea premierilor de la Palatul Parlamentului se vor întări relaţiile Chinei cu Europa Centrală şi de Est. De altfel, după cum a spus premierul chinez, o Europă unită, stabilă şi prosperă este în interesul Chinei şi al întregii lumi.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele zece luni ale anului 2013. Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari. Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari, în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS