13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsultări româno-georgiene

Consultări româno-georgiene

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut luni, 25 noiembrie 2013, consultări cu David Dondua, prim-viceministru de stat pentru integrare europeană şi euro-atlantică din Georgia.
Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii asupra paşilor concreţi pentru avansarea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică a Georgiei, obiectiv strategic asumat de autorităţile georgiene şi sprijinit activ de către România.
Bogdan Aurescu şi David Dondua au salutat dialogul politico-diplomatic consistent, în plan bilateral, şi au trecut în revistă calendarul principalelor activităţi avute în vedere pentru perioada următoare.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru procesul electoral democratic recent desfăşurat în Georgia, subliniind că, prin participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la ceremonia de învestitură a noului preşedinte al Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, care a avut loc la 17 noiembrie 2013, România a dorit să reconfirme sprijinul ferm pentru aspiraţiile euro-atlantice şi europene ale Georgiei, cu precădere în contextul pregătirilor pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Bogdan Aurescu a reiterat în acest context sprijinul ferm al României pentru parafarea integrală a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între UE şi Georgia cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi semnarea lor, cât mai curând, în 2014. De asemenea, a apreciat progresele Georgiei în procesul de liberalizare a vizelor cu UE.
Partea georgiană a evidenţiat angajamentul Georgiei faţă de obiectivul integrării în NATO, în special prin contribuţia substanţială la ISAF şi oferta de a contribui la eforturile Aliate post-2014 în Afganistan. De asemenea, a prezentat cele mai relevante progrese înregistrate recent în procesul de reformă a sectorului apărării din Georgia.
Bogdan Aurescu a apreciat progresele înregistrate de Georgia în ce priveşte pregătirea pentru aderarea la Alianţă şi a reiterat susţinerea României pentru politica „uşilor deschise” a NATO. De asemenea, a menţionat importanţa valorificării de către Georgia a cooperării cu Alianţa Nord-Atlantică în cadrul Programului Naţional Anual şi al Comisiei NATO-Georgia.
Cei doi demnitari au evocat rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO pe care misiunea diplomatică a României la Tbilisi îl îndeplineşte în perioada 2013-2014, ca element important pentru susţinerea de către România, prin activităţi de diplomaţie publică şi cooperarea cu autorităţile de la Tbilisi, a aspiraţiilor euroatlantice ale Georgiei.
Partea română a reafirmat sprijinul politic şi operaţional pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM Georgia). Participarea substanţială a României la EUMM Georgia (primul contingent – ca mărime – printre celelalte state membre UE care furnizează personal) constituie o altă contribuţie concretă a ţării noastre la eforturile internaţionale vizând reglementarea conflictelor prelungite din Georgia. Demnitarul român a subliniat totodată susţinerea autorităţilor de la Bucureşti pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, în cadrul frontierelor sale, recunoscute la nivel internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS