17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateValer Dellakeza, „Cavalerul“ scenei

Valer Dellakeza, „Cavalerul“ scenei

http://www.youtube.com/watch?v=FQoYkP6a-4s

Maestrul Valerică Niculescu Dellakeza (Valer Dellakeza) a primit ieri, în cadru festiv, decoraţia şi brevetul Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler. Distincţia, conferită de preşedintele Traian Băsescu printr-un ordin prezidenţial, i-a fost înmânată de prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca. Această decoraţie este un semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba artei dramatice româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care a dat viaţă unui şir de personaje, dovedind excelenţa teatrului românesc la nivel naţional şi internaţional. Vădit emoţionat, actorul nu şi-a putut reţine lacrimile în timpul discursului său, încheiat cu o frază de mulţumire adresată celui „mai straşnic regizor al său“: „Se spune că Brahma, după ce a terminat de făcut lumea, când a văzut că a ieşit ce a ieşit, de supărare, s-a apucat să joace teatru. Cât despre Dumnezeu în care cred eu, sunt convins că şi El ştie să facă teatru. De aceea, Îţi mulţumesc ţie, Doamne, că straşnic regizor ai mai fost pentru mine“.

Emoţiile recunoaşterii

Solemnitatea momentului şi încărcătura sa emoţională s-au simţit şi în rândul celor care i-au fost alături în această importantă scenă de succes din viaţa maestrului Valer Dellakeza. Actorul Emil Boroghină a mărturisit: „Particip la unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea. Valer Dellakeza este unul dintre actorii emblematici ai teatrului românesc şi european. Este o personalitate artistică, adunând în fişa de creaţie nenumărate roluri, pe care le-a realizat excepţional. A obţinut, de asemenea, nenumărate premii de creaţie sau a contribuit la obţinerea unor importante premii de către Teatrul Naţional «Marin Sorescu». Este, în prezent, cel mai vechi angajat al Naţionalului craiovean, pentru că Valer Dellakeza şi-a început activitatea încă de pe vremea când avea pantaloni scurţi. La vârsta de 14 ani juca pe scena Naţionalului craiovean în spectacole unde era nevoie şi de copii. Spuneam că a cules o mulţime de distincţii şi înainte de 1989, dar împlinirea carierei sale artistice s-a produs odată cu rolul din «Unchiul Vanea», spectacol realizat de Mircea Cornişteanu, şi a continuat cu marile lui succese obţinute în regia lui Silviu Purcărete, Vlad Mugur şi, mai recent, Laszlo Bocsardi. L-am întrebat zilele trecute pe Valer: „Ce îţi mai poţi dori? Ai jucat enorm. Eşti unul dintre marii actori din România. Deţii două distincţii ale UNITER, pentru creaţia rolului Truffaldino din «Slugă la doi stapâni», cealaltă pentru întreaga activitate. Şi el mi-a spus: «Un nepot băiat», pentru că are o nepoată“.
Emoţiile nu s-au pierdut nici la ieşirea din sală, căci „greutatea“ recunoaşterii nu e uşor de dus. „Această distincţie este încununarea muncii mele de 60 de ani. Este o răsplată care mă onorează, mai ales că vine din partea preşedintelui României. Mă onorează şi prezenţa celor din sală. Nu este uşor să suporţi, în sensul bun al cuvântului, o asemenea distincţie. Arta a fost viaţa mea şi simt cu fiecare rol emoţia scenei. Dragostea pe care o dăruiesc publicului simt că o primesc înapoi de la acesta de mii de ori. Este un sentiment care mă încearcă la fiecare reprezentaţie“, a precizat marele actor, Valler Dellakeza, care i-a cerut colegului de scenă, Emil Boroghină, să se mai uite şi Domnia sa o dată să fie decoraţia bine prinsă în piept.
Ne închinăm respectuos în faţa actorului Valer Dellakeza şi îi mulţumim în gând „regizorului straşnic“ că i-a condus paşii spre scena teatrului pentru a ne putea bucura sufletul şi a ne ajuta să descoperim mirajul unei lumi cu adevărat fascinante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS