19.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia propune cotele de pescuit în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului pentru 2014

Comisia propune cotele de pescuit în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului pentru 2014

Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2014 în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului, precum și în apele internaționale. Aceste cote constituie propunerea anuală pentru cantitățile de pește din principalele stocuri comerciale care pot fi capturate anul viitor de pescarii din UE. Propunerea stabilește nivelurile capturilor totale admisibile (TAC) și efortul de pescuit, atât pentru stocurile gestionate exclusiv de UE, cât și pentru stocurile gestionate în colaborare cu țări terțe, cum ar fi Norvegia, sau prin intermediul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului din oceanele lumii.
Negocierile internaționale pentru multe dintre stocurile vizate sunt încă în curs de desfășurare. Prin urmare, în acest stadiu, propunerea cuprinde cifre numai pentru aproximativ jumătate din capturile totale admisibile. Ea va fi completată după finalizarea negocierilor cu părțile terțe și cu organizațiile respective.
Pentru stocurile care nu sunt exploatate în comun cu țări terțe, Comisia propune creșterea sau menținerea TAC-urilor în cazul a 36 de stocuri și reducerea TAC-urilor pentru alte 36 de stocuri, în conformitate cu avizele științifice disponibile.
Obiectivul final urmărit de Comisie, reprezentând unul dintre pilonii reformei politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), este ca toate stocurile să fie exploatate la niveluri durabile, conform conceptului de producție maximă durabilă (Maximum Sustainable Yield – MSY). Ori de câte ori este posibil, oamenii de știință oferă avize științifice privind modul în care stocurile exploatate pot fi aduse la niveluri MSY. În acest an, ar putea fi emise „avize MSY” pentru 22 de stocuri de pește din UE, lucru care constituie un pas înainte în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea datelor științifice disponibile.
Prezenta propunere va fi discutată de către miniștrii statelor membre în cadrul Consiliului Pescuit din luna decembrie și se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS