20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunicipiul Târgu Jiu îl sărbătoreşte pe Brâncuşi

Municipiul Târgu Jiu îl sărbătoreşte pe Brâncuşi

Anul acesta, pe 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în luptele de la Podul Jiului, în bătălia din 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care voiau să ocupe oraşul. Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărăscu. Inaugurarea acestuia a avut loc pe 27 octombrie 1938. În ansamblul de la Târgu Jiu, sculptorul din Hobița Gorjului a pus întreaga sa concepţie artistică, filosofică şi religioasă, dobândită pe parcursul zecilor de ani de căutare a absolutului în artă. Deşi timp de peste cinci decenii a lucrat și creat în atelierul său parizian din Impasse Ronsin 11, Constantin Brâncuşi a ţinut să ridice o operă monumentală la Târgu Jiu, care porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 kilometri, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica „Sf. Apostoli“ şi Coloana fără Sfârşit sub denumirea de „Calea Eroilor“.
Municipalitatea din Târgu Jiu propune, cu această ocazie, tuturor iubitorilor de istorie, cultură şi artă o amplă manifestare, care se va întinde pe parcursul a trei zile (25-27 octombrie).

Programul manifestărilor

Manifestările vor debuta pe 25 octombrie cu vernisajul unei expoziții de pictură – sculptură cu lucrări ale membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu. Este vorba de deschiderea Salonului de toamnă, la Galeriile Municipale de Artă. Tot vineri, de la ora 17.00, va avea loc dezvelirea bustului Arethiei Tătărăscu în parcul Muzeului Județean Gorj. Tot la Muzeul Judeţean Gorj va fi găzduită o expoziție de sculptură a mai multor artiști doljeni şi atelierul de dans „Măiastra“, prezentat de Asociația „Măiastra“.
„Sâmbătă, de la 9.30, va avea loc dezvelirea stelei Arethiei Tătărăscu pe Aleea Celebrităților din centrul orașului, iar, între 10.00 şi 12.00, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, alocuțiuni ale oficialităților, în Sala Mare a complexului Anna Events. Vor mai avea loc expoziţii de carte, lansări de cărţi şi reviste, o conferinţă ştiinţifică. De asemenea, va mai fi un concert Distinto la cinematograf şi un spectacol la teatru. Duminică, de la 12.00, este programată o procesiune pe Calea Eroilor – care se doreşte o rememorare a procesiunii care s-a desfășurat pe 27 octombrie 1938, la inaugurarea Ansamblului Monumental «Calea Eroilor». Va urma o întâlnire la Masa Tăcerii, prezentarea importanței istorice a luptelor de la Podul Jiului şi o procesiune religioasă și militară între Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit. De asemenea, va avea loc şi participarea comunității locale în costume de epocă pe traseul Căii Eroilor şi o slujbă pentru eroi la Biserica de pe Calea Eroilor“, a declarat Adina Andriţoiu, directoarea Centrului „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.
Manifestarea este finanțată din mai multe surse: bugetul Centrului „Brâncuși“ este de 25.000 de lei şi bugetul Ministerului Culturii – 20.000 de lei (pentru tipărituri). Bugetul total va beneficia şi de proiectul „Investim în viitorul tău!“ al Autorității Naționale pentru Turism, finanțat în cadrul POR (servicii închiriere sală conferință, servicii catering, materiale și obiecte promoționale).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS