16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonica Macovei: Lipsa de fermitate a Baroului Bucureşti dăunează profesiei de avocat

Monica Macovei: Lipsa de fermitate a Baroului Bucureşti dăunează profesiei de avocat

Monica Macovei consideră că Baroul Bucureşti a amânat de câteva ori luarea deciziei privind excluderea lui Adrian Năstase, deşi situaţia acestuia se încadrează în prevederile legale care reglementează profesia de avocat.
Astfel, Legea 51/1995 a profesiei de avocat, prevede:
– încetarea calităţii de avocat “în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii” (art 27, lit d).
 – şi că este nedemn de a fi avocat “cel condamnat definitiv prin hotarâre judecatorească la pedeapsa cu inchisoare pentru savârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”( art. 14, lit. a).
În situaţia lui Adrian Năstase se află şi fostul judecător Florin Costiniu şi fostul senator Cătălin Voicu. Toţi trei au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie sau asimilate coruptiei şi era de aşteptat ca Baroul Bucureşti să nu aibă nici o ezitare în a lua decizii de excludere din avocatură în astfel de situaţii.
Năstase Adrian a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru ca s-a folosit de funcţia de preşedinte de partid pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase. A executat 8 luni.
Voicu Cătălin a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, este în penitenciarul Rahova.
Costiniu Florin a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă.   
„Menţinerea lui Nastase, Voicu şi Costiniu în breasla avocaţilor ar fi o ofensă pentru toţi cei care profesează cu respect pentru lege. Ce să înţeleagă avocaţii oneşti: dacă un magistrat este condamnat pentru corupţie, se poate face liniştit avocat şi poate profesa? Este jignitor atât pentru avocaţi, cât şi pentru magistraţi! Aşa cum erau şi declaraţiile condamnatului Cătălin Voicu, conform stenogramelor din dosar: “ dacă pierdem alegerile, reţeaua e în funcţiune” şi “ i-am rezolvat pe toti, dom’ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie”, care au accentuat percepţia negativă a oamenilor despre justiţie.  
Sper şi îndemn Baroul Bucureşti să ia decizii conform legii şi care să îl onoreze”, spune Monica Macovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS