15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal în cultura craioveană (III) - „Colibri“

Scandal în cultura craioveană (III) – „Colibri“

Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru copii „Colibri“, este al patrulea director din cultura craioveană acuzat că a plagiat proiectul de management cu care şi-a câştigat postul. Concursul pentru postul de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ a fost reclamat la DNA Craiova iar Ana – Maria Constantinescu, înlocuită din funcţia de manager interimar de la 1 octombrie. Concursul va fi reluat în perioada 4 – 21 noiembrie.

Scandalul declanşat de concursul pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ din Craiova continuă. După Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală 2021“ şi manager al Filarmonicii „Oltenia“, vicepreşedintele Antoniu Zamfir – manager al Teatrului Liric „Elena Teodorini“, şi Oana Bică – manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, alt director al unei instituţii de cultură este acuzat că şi-ar fi plagiat proiectul managerial cu care a câştigat funcţia. Este vorba despre Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“.

Directoarea nu comentează acuzaţiile

Felix Godeanu, candidatul respins la concursul de manager pentru Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, o acuză pe Adriana Teodorescu, managerul de la „Colibri“, că ar fi copiat din proiectul lui Antoniu Zamfir – directorul de la «Elena Teodorini». „Proiectul nu respectă în totalitate caietul de obiective, ci doar structura proiectului de la «Elena Teodorini»“, scrie Felix Godeanu, într-o sesizare adresată primăriei, consiliului local, ministrului culturii, guvernului şi preşedintelui României. „Într-adevăr, nu se poate afirma că este copiat în totalitate după proiectul de la «Elena Teodorini» (opinez că este copiat între 15 – 50%), dar se poate observa că nu este un proiect care să îşi justifice nota, decât dacă concursul de proiecte de management a fost organizat pentru a vedea puterea de prelucrare/plagiere a proiectului «Elena Teodorini», ci nu un concurs care urmărea o viziune personală ce «trebuie să conţină punctul de vedere al candidatului asupra dezvoltării şi evoluţiei» instituţiei (se pare că în Craiova majoritatea instituţiilor culturale fie au o viziune comună, fie au puncte de vedere comune asupra dezvoltării instituţiei, copiind din diferite surse, fără a menţiona sursa). (…) Autoritatea o fi făcut demersurile legale pentru a denunţa impostorii sau încalcă legea penală, fiind complice la abuzurile «evaluatorilor» şi ascunzând autorităţilor de cercetare penală faptele reprobabile?“, mai scrie Felix Godeanu, care se întreabă retoric: „Oare cer prea mult ca doar o singură instituţie să fie manageriată de un profesionist, ci nu de plagiatori, «obedienţi», fratele deputatului, şoferiţa primarului etc.? Oare cer prea mult – să fiţi profesionişti şi să mai aveţi puţină demnitate?“.
În sesizarea trimisă către instituţiile statului, Godeanu a inventariat 14 situaţii care ar trebui cercetate de cei în drept. În replică, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“, Adriana Teodorescu, spune că nu face comentarii în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. „Nu le comentez absolut deloc. Nu comentez nimic“, au fost singurele cuvinte ale Adrianei Teodorescu.

Primăria vrea să îngroape scandalul

GdS a detaliat în urmă cu o lună („Scandal în cultura craioveană – (I)“ – vineri, 20 septembrie 2013), detaliile concursului pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, la care au participat Felix Godeanu şi Ana – Maria Constantinescu – directorul interimar al instituţiei, numit de primarul Olguţa Vasilescu. În perioada desfăşurării concursului, Godeanu a reclamat acceptarea candidaturii „directorului numit politic, fără concurs“. Felix Godeanu a fost respins, fiind notat la etapa I cu nota 6,40. Totodată, în urma scandalului, primăria a comunicat că „etapa de susţinere a proiectelor de management în cadrul unui interviu nu se mai organizează, întrucât celălalt candidat s-a retras din concurs“. Ana – Maria Constantinescu s-ar fi retras din concurs „din motive medicale“, proiectul managerial depus de candidată, ca şi evaluarea comisiei, nefiind făcute publice. Sesizările la Parchet în legătură cu desfăşurarea concursului au fost direcţionate către DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Primăria pare decisă să îngroape repede acest scandal. Municipalitatea i-a transmis lui Felix Godeanu (30 septembrie) că nu poate furniza informaţii din CV-ul candidatei Ana – Maria Constantinescu, deoarece acestea reprezintă „informaţii cu privire la datele personale“. Mai mult, instituţia „are obligaţia să comunice din oficiu doar numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţii sau a instituţiei publice“, iar „o eventuală atribuţie în acest sens“ aparţine Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, ca „instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică“.

Nou director interimar la „Traian Demetrescu“

GdS a întrebat primăria dacă Ana – Maria Constantinescu (candidat retras din concurs) este aptă să îndeplinească funcţia de manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu“. „Candidatul Constantinescu Ana – Maria a comunicat retragerea din concursul de proiecte de management urmare a unui act unilateral de voinţă, prezentat printr-o cerere scrisă. Din punct de vedere juridic, retragerea din concursul de proiecte de management nu are relevanţă asupra calităţii de manager interimar al instituţiei publice de cultură nu poate fi asimilată renunţării la funcţia de manager interimar şi nu poate genera obligaţii în sarcina ordonatorului principal de credite“, se arată în răspunsul primăriei. Între timp însă, începând cu 1 octombrie 2013, Ana – Maria Constantinescu a fost înlocuită din post cu un alt manager interimar – Cosmin Dragoste. Acesta a declarat că va participa la noul concurs de proiecte, care ar urma să fie organizat în perioada 4 – 21 noiembrie 2013. Potrivit CV-ului, Cosmin Dragoste este lector dr. la Departamentul de Studii Anglo – Americane şi Germane al Universităţii din Craiova şi autor al mai multor cărţi şi studii. „Intenţionez să particip la concurs, am experienţă ca director al unui institut pentru cercetarea culturii şi istoriei germane, iar faptul că sunt director interimar nu contravine condiţiilor de participare“, a spus Cosmin Dragoste. Până la organizarea noului concurs însă, primăria trebuie să lămurească episodul legat de Ana – Maria Constantinescu, cu atât mai mult cu cât proiectul de management depus de aceasta este încă secret. „Vă comunicăm faptul că nu vi se pot pune la dispoziţie documente care au stat la baza întocmirii actelor comisiei de concurs, dat fiind caracterul confidenţial al lucrărilor şi dezbaterilor comisiei de concurs şi ale comisiei de soluţionare a contestaţiilor, statuat în regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului, prin HCL nr. 420/2013“, susţine primăria, într-un răspuns către GdS. Pe de altă parte, municipalitatea trebuie să lămurească şi acuzaţiile de plagiat aduse directorilor din cultura craioveană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS