15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitus Corlăţean, la manifestările dedicate aniversării a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei

Titus Corlăţean, la manifestările dedicate aniversării a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va participa marţi, 15 octombrie 2013, la manifestările dedicate aniversării a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei.
În acest context, şeful diplomaţiei române se va afla mâine la Nădlac, alături de ministrul afacerilor externe slovac, Miroslav Lajcak, şi secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, pentru a participa la Conferinţa internaţională „210 ani de convieţuire româno-slovacă. Nădlac – model al culturalităţii”, organizată sub auspiciile Primilor miniştri ai României şi Slovaciei.
Evenimentul marchează împlinirea a 210 ani de la stabilirea primilor etnici slovaci în Nădlac (1803), oraş care reprezintă şi astăzi leagănul comunităţii slovace din România. Conferinţa constituie, de asemenea, un prilej pentru realizarea unei incursiuni în tematica foarte importantă a păstrării, dezvoltării şi promovării principalelor elemente identitare ale minorităţilor naţionale – limbă, cultură, religie – conservate fidel de-a lungul celor mai bine de două secole de membrii minorităţii slovace din România. Conferinţa va prilejui totodată punerea în valoare a modelului românesc de convieţuire interetnică, de interculturalitate şi de garantare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Evenimentul se va desfăşura sub forma a patru paneluri în cadrul cărora vor fi dezbătute aspecte privind cooperarea interguvernamentală, tradiţiile, limba, precum şi aspecte privind convieţuirea de 210 ani dintre români şi slovaci în oraşul Nădlac.
Ministrul afacerilor externe român va avea o întâlnire şi cu omologul său slovac.
Ministrul afacerilor externe român, omologul său slovac şi secretarul general adjunct al Consiliului Europei vor susţine o conferinţă de presă la Nădlac, la sediul Primăriei, la data de 15 octombrie 2013, începând cu ora 10.55.
Totodată, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa la reuniunea aniversară pentru marcarea a 20 ani de la aderarea României care va avea loc la Palatul Parlamentului, cu participarea Secretarului general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, şi a unor reprezentanţi români implicaţi în dezvoltarea relaţiilor cu organizaţia de la Strasbourg.
Cu același prilej se va semna Memorandumul de Înţelegere pentru înfiinţarea la Bucureşti a Biroului Consiliului Europei pentru combaterea criminalităţii informatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS