21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii - între a dona şi a nu dona sânge

Craiovenii – între a dona şi a nu dona sânge

http://www.youtube.com/watch?v=Z8Z_G6kdsJ4

Sâmbătă şi duminică, la Craiova are loc o nouă campanie de donare de sânge organizată cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine. Întrebaţi dacă au donat vreodată sânge sau dacă sunt dispuşi să doneze, răspunsurile cetăţenilor din Bănie au fost diverse.

„Fiecare picătură de sânge înseamnă un zâmbet, în opt minute donezi sânge, în opt minute salvezi o viaţă“, sub acest slogan se desfăşoara campania de donare de sânge. Oamenii care doresc să ajute au fost încurajaţi şi de beneficiile ce li se oferă după ce donează benevol sânge: o zi liberă de la serviciu sau şcoală, 50% reducere la transportul public pentru o lună, şapte tichete de masă, consultaţie gratuită înainte de donare sau buletin de analize gratuit, la cerere.
Unii craioveni sunt conştienţi de importanţa donării de sânge, pentru că de această decizie depind vieţile oamenilor care au nevoie de ajutor. „Am donat sânge. I-am ajutat cu plăcere pe toţi prietenii care au avut nevoie, dar nu am făcut acest gest numai pentru ei, ci şi pentru alţi oameni aflaţi în suferinţă. Ultima dată am donat acum un an şi aş mai face asta oricând ar fi nevoie. Pe lângă faptul că le dăm o şansă celor care au nevoie de ajutor, şi cei care donează au un avantaj, este bine şi pentru organism“, a spus Liviu Dan.
Dragoş Georgescu consideră că este important ca fiecare persoană să doneze sânge şi atunci când face acest lucru să îl facă din umanitate, nu pentru beneficiile oferite de stat. „În urmă cu o jumătate de an, am donat sânge pentru un prieten care avea nevoie urgentă. Cei care donează au şi unele beneficii, bonuri de masă, gratuităţi la transportul în comun, dar nu am făcut-o pentru asta, ci din umanitate“, a afirmat bărbatul. Unii locuitori ai oraşului ştiu că sângele se reface în mai puţin de o oră cantitativ şi în circa zece zile calitativ, aşa că sar în ajutorul semenilor aflaţi în nevoie. În această situaţie a fost şi Gheorghe Boldea, care a donat sânge atunci când a fost nevoie. „Am donat sânge pentu că este bine să îi ajuţi pe cei bolnavi. Ar fi bine să procedeze toată lumea la fel şi să donăm fiecare dintre noi sânge oamenilor de pe paturile de spital care au nevoie de ajutorul nostru“. Sunt mulţi oameni care au donat sânge, dar, din cauza bolilor pe care le-au căpătat în timp, nu-i mai pot ajuta pe cei care au nevoie. Printre aceştia este şi Nicolae Radu, care, din cauza problemelor de sănătate, nu a mai donat sânge de 30 de ani, dar îi încurajează pe cei care sunt sănătoşi. „Am donat sânge pentru un prieten, dar acum vreo 30 de ani. Aş dona şi acum cu cea mai mare plăcere, pentru că îmi place să ajut oamenii, dar nu mai pot pentru că sunt bolnav şi nu am voie. Cred că este bine să donezi pentru că există foarte mulţi oameni cărora le trebuie sânge şi viaţa lor stă în mâinile noastre“. În aceeaşi situaţie este şi Cornelia Vancea. „Am donat sânge acum zece ani pentru cineva din familie. Aş mai face acest lucru umanitar şi pentru alţi oameni, însă şi eu am probleme de sănătate. Am avut şi hepatită şi nu mai pot să donez“, a mărturisit femeia.

„Nu am donat niciodată sânge“

Alţi craioveni, chiar dacă sunt conştienţi de importanţa transfuziei sanguine, nu au donat sânge niciodată. Esprindioara Pătru este una dintre persoanele care nu au donat sânge: „Nu am donat pentru că nu a fost cazul şi când a fost cazul aveam deja vârsta depăşită. Dacă ai peste 50 de ani, nu mai poţi să donezi. Lucrul acesta trebuie să-l facem cât mai mulţi, pentru că sunt oameni care au nevoie de ajutorul nostru“. Conştient de binele pe care l-ar face oamenilor aflaţi în suferinţă este şi Robert Ghiţă, dar până acum nu a făcut acest gest umanitar: „Nu am avut ocazia să donez sânge până acum, dar, dacă aş avea această ocazie, aş face acest lucru. Sunt conştient că sângele pe care l-aş dona ar putea ajuta multe persoane care au aceeaşi grupă sanguină ca mine“. De aceeaşi părere este şi Sebastian Enescu: „Nu am donat niciodată sânge, pentru că nu am avut ocazia. Dacă aş avea ocazia, aş dona. Beneficiile nu ştiu care sunt, dar este bine să donezi sânge pentru viaţa celorlalţi“. Frica este un impediment din cauza căruia unii locuitori din Cetatea Banilor nu au donat sânge: „Îmi e frică de ace şi nu am donat niciodată, nici măcar nu cunosc beneficiile pentru că nu m-a interesat“, a spus Lucian Ionescu. Claudia Dumitriu se teme să nu se îmbolnăvească: „Am auzit că, dacă donezi sânge, poţi să iei diferite boli şi mi-a fost frică să nu mă îmbolnăvesc. Asta e cauza pentru care până acum nu am donat niciodată sânge. Dacă aş avea ocazia să donez sânge pentru o persoană, aş face-o pentru că am o grupă sanguină rară, AB4, şi sunt sigură că aş ajuta multe persoane“. Oamenii care nu au avut ocazia să doneze sânge, acum pot face acest gest, în urma căruia pot salva vieţi. Cei care vor să doneze sunt aşteptaţi la Casa Studenţilor, sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 – 14.00.
Roxana Nica
Oana Ionele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS