30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele PPE renunță temporar la funcție din motive de sănătate

Președintele PPE renunță temporar la funcție din motive de sănătate

Liderul Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a informat Președinția PPE că nu este în măsură să-și îndeplinească îndatoririle de președinte al partidului din motive de sănătate și că a decis să delege temporar responsabilitățile sale președintelui care conduce grupul în Parlamentul European, Joseph Daul, informează Agerpres.

Martens, în vârstă de 77 de ani, fost prim-ministru belgian și lider al PPE din 1990, a trimis o scrisoare vineri conducerii partidului pentru a informa despre agravarea stării sale de sănătate, care îl va împiedica pentru o perioadă nedeterminată să-și exercite funcțiile de președinte, au declarat agenției EFE surse ale partidului. Politicianul belgian, care în 1983 a fost supus unei intervenții chirugicale la inimă la spitalul universitar San Rafael din Leuven, în apropiere de Bruxelles, suferă acum de un cancer la pancreas, au informat surse ale partidului.

Susținător al valorilor creștine, el a fost președinte al organizației de tineret al Partidului Popular Creștin flamand înainte de a deveni prim-ministru al Belgiei în 1979. Martens a condus nouă guverne din acest an până în 1991, cu o scurtă pauză de 8 luni în 1981, când a fost înlocuit de Mark Eyskens. Politicianul flamand, care a prezidat partidul în ultimii 23 de ani, este cofondator al PPE din 1976.

Președintelui în exercițiu, francezul Joseph Daul, îi va reveni sarcina să gestioneze procesul care va începe în februarie 2014 și în care PPE va trebui să-și aleagă candidatul pentru președinția Comisiei Europene. La alegerile pentru Parlamentul European, ce vor avea loc între 22 și 25 mai anul viitor, partidele la nivel european vor trebui să anunțe în prealabil care este candidatul lor pentru a conduce executivul comunitar pentru a europeniza și democratiza Comisia. Deși toate vocile mizau acum un an pe premierul polonez conservator, Donald Tusk, ca favorit pentru post, surse ale PPE au indicat agenției EFE că „tema este încă foarte deschisă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS