17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate55 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Irak

55 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Irak

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 3 octombrie 2013, convorbiri cu ministrul afacerilor externe din Republica Irak, Hoshyar Zebari, aflat în vizită oficială la Bucureşti. Din delegaţie a făcut parte şi Falah Mustafa, şeful Departamentului Relaţii Internaţionale al Regiunii irakiene Kurdistan.
Vizita demnitarului irakian are loc în contextul special al aniversării, în cursul acestui an, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Irak.
Cei doi miniştri au salutat nivelul ridicat al cooperării pe plan politic dintre cele două state, exprimând totodată interesul pentru redinamizarea dialogului bilateral la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar, şi au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale în diferite domenii de interes reciproc.
Pornind de la o tradiţie solidă a relaţiilor bilaterale, cei doi demnitari au salutat progresele înregistrate în ultima perioadă în domeniul cooperării economice. Astfel, a fost remarcat faptul că, numai în cursul acestui an, companiile româneşti au semnat, în Irak, contracte în valoare de peste 400 de milioane de dolari în domeniile infrastructurii, construcţiilor civile şi energiei.
În același timp, amintind că România s-a aflat alături de Irak încă de la primii săi paşi către statul de drept, ministrul Titus Corlăţean a arătat că ţara noastră este angajată să sprijine în continuare consolidarea democraţiei, a stabilităţii şi a securităţii Irakului. Pe această bază, a exprimat dorinţa României de a participa cât mai activ la procesul complex de reconstrucţie a Irakului, fiind menţionate proiecte în domeniile transporturilor, construcţiilor de maşini, mineritului, gestiunii resurselor de apă. De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a făcut referire la răspunsul pozitiv al părţii române faţă de solicitarea părţii irakiene de asistenţă a reformei sistemului financiar, bancar, fiscal şi de asigurări din Republica Irak, care a fost discutat recent, cu prilejul vizitei în ţara noastră a ministrului irakian al planificării şi finanţelor (în perioada 12-15 septembrie 2013). Totodată, cei doi miniștri au abordat problema continuării cooperării bilaterale privind pregătirea în ţara noastră a specialiştilor irakieni în diferite domenii, inclusiv petrol şi gaze şi medicina de urgenţă.
Cei doi demnitari au subliniat importanţa legăturilor interumane pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi au trecut în revistă stadiul acordurilor de înfrăţire dintre unităţi administrative româneşti şi irakiene, precum: Braşov – Erbil, Dolj – Suleymaniyah, Arad – Duhok. Acestea au ca scop încurajarea şi intensificarea cooperării la nivel local, a schimbului direct de experienţă în diverse domenii şi pe subiecte de interes pentru cele două părţi, precum şi o mai bună cunoaştere reciprocă între cetăţenii acestora. De asemenea, este într-un stadiu înaintat de pregătire cooperarea în aceleaşi coordonate între: Bucureşti – Bagdad, Prahova – Basra, Mureş – Missan, Argeş – Babylon, Suceava – Najaf, Kirkuk – Neamţ.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale şi internaţionale şi au fost analizate modalităţile de întărire a cooperării la nivel multilateral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS