19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: 17 octombrie, ultimul termen pentru majorarea plafonului datoriei

SUA: 17 octombrie, ultimul termen pentru majorarea plafonului datoriei

Secretarul Trezoreriei Americane, Jacob Lew, a afirmat ieri că, după data de 17 octombrie, Congresul nu va avea „timp suplimentar pentru a acţiona” şi a ridica plafonul datoriei Statelor Unite, informează Agerpres.ro citând AFP. După această zi, care marchează data la care vor fi epuizate măsurile excepţionale utilizate de guvernul american pentru a evita incapacitatea de plată, „vor rămâne 30 de miliarde de dolari de trezorerie pentru a onora angajamentele ţării”, după cum a notat Jacob Lew într-o scrisoare adresată Congresului de la Washington. „Această sumă este ‘cu mult sub’ ceea ce poate cheltui uneori Trezoreria într-o singură zi, până la 60 de miliarde de dolari”, a continut Lew în documentul amintit, insistând ca membrii Congresului „să acţioneze imediat”.

În ziua în care serviciile federale au fost parţial închise din cauza impasului dintre democraţi şi republicani în privinţa bugetului, Trezoreria a început să aplice ultimele măsuri excepţionale care permit Statelor Unite să nu fie în incapacitate de plată, a menţionat Lew. Congresul, dominat de republicani în Camera Reprezentanţilor, dispune de prerogativa de a majora plafonul datoriei, în prezent situat la 16.700 de miliarde de dolari, dar refuză să facă acest lucru într-o luptă încordată cu administraţia Obama. „Începând de astăzi (marţi), Trezoreria a început să folosească ultimele sale măsuri excepţionale” a scris secretarul american, confirmând că aceste măsuri vor fi epuizate pe 17 octombrie.

Pe lângă blocajul bugetar şi închiderea serviciilor federale, impasul asupra datoriei reprezintă o ameninţare serioasă pentru economia americană. În vara lui 2011, un precedent dezacord politic privind plafonul datoriei a blocat Washingtonul, determinând agenţia de rating Standard and Poor’s să retrogradeze SUA la ‘AA plus’ de la ‘AAA’.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS