19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele vârstnice, sărbătorite de ziua lor

Persoanele vârstnice, sărbătorite de ziua lor

Au plâns de fericire, dar şi din cauza emoţiilor sau a dorului de cei dragi. Solişti îndrăgiţi de muzică populară din cadrul Ansamblului
„Maria Tănase“ au oferit, ieri, momente speciale persoanelor aflate la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova.

Sute de vârstnici internaţi în căminul de bătrâni craiovean au ocupat până la refuz clubul din cadrul instituţiei. Sunt câteva zile pe an când sunt răsfăţaţi cu muzică, mese festive şi mici cadouri. Ieri, chiar de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârsnice, a fost una din aceste ocazii speciale.
Anica Corâţu are 83 de ani. Se află de 12 ani la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova. A plâns pe tot parcursul recitalului oferit de Ansamblul „Maria Tănase“ din cauza suferinţelor pe care viaţa i le-a adus şi peste care a trebuit să treacă: „Sunt printre veteranii acestui cămin. Viaţa a fost extrem de dură cu mine, iar loviturile primite sunt de nedescris în cuvinte. Am suferit, dar am mers mai departe, nu am avut altă soluţie. Nu este durere mai mare pentru un părinte decât să îşi piardă copilul, iar eu mi-am pierdut ambii copii. De atunci mă aflu aici, cunosc poveştile de viaţă ale multor colegi, am plâns şi suferit alături de ei“. Maria Zmeu are 86 de ani. Nu trece nimeni pe la cămin să o vadă, nu mai are cine după ce copiii au decis să părăsească ţara şi să se stabilească în străinătate. „Nu trece secundă fără să mă gândesc la copiii mei. Sunt plecaţi în Italia de 12 ani! Mi-e dor de ei, mi-e dor de cei şase nepoţi, care cresc fără să îi văd. Când vin în ţară, o dată pe an, trec să mă vadă“, a povestit femeia.  

Masă festivă pentru bătrânii din cămin

Reprezentanţii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova au menţionat că a devenit deja tradiţie ca cei 285 de beneficiari să fie sărbătoriţi.
„Am primit sprijinul Ansamblului Folcloric «Maria Tănase», care a trimis jumătate din ansamblu la instituţia noastră pentru a-i încânta pe vârstnici cu cântecele lor. Fiind o zi specială, şi meniul este unul de sărbătoare. Am pregătit opt torturi, dar şi plăsuţe cu cadouri pentru fiecare beneficiar, constând în dulciuri și articole de îmbrăcăminte. Problema cea mai mare a acestor oameni este cea sufletească, lipsa de socializare şi dorul de cei dragi pentru cei care mai au aparţinători. Trec poate luni sau ani până când unii din ei îşi văd copiii sau rudele“, a spus Vali Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova.
Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), aproape o treime din cetăţenii Uniunii Europene vor avea vârsta peste 65 de ani până în 2050. Procentul persoanelor de peste 60 de ani va depăşi actuala valoare de 17,1%, ajungând la 33%, în 2050. Populaţia în vârstă de 80 de ani va creşte de la 4,4% în prezent până la 11,4%, în 2050.

Căminul de bătrâni
va fi modernizat cu bani europeni

La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova a fost prezent şi primarul Craiovei, care a ţinut să-i felicite pe beneficiari şi să le spună că în scurt timp vor începe lucrările de reabilitare şi modernizare ale imobilului în care sunt cazaţi, un amplu proiect care va fi realizat cu bani europeni, având o valoare de peste 10.000.000 de lei, pentru a avea condiţiile întâlnite într-un hotel de cinci stele. Prin acest proiect se va realiza reabilitarea, modernizarea şi echiparea a două clădiri ce deservesc căminul pentru vârstnici şi spălătoria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS