22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalvar pe drumul Balşului

Calvar pe drumul Balşului

http://www.youtube.com/watch?v=OfGhnZtttSE

La 20 de kilometri de Craiova, în oraşul Balş din judeţul Olt, se lucrează la drumul E574, iar traficul rutier este îngreunat. Se formează coloane de kilometri întregi de maşini, iar şoferii sunt nevoiţi să aştepte ore în şir ca să traverseze oraşul.

Nervii, cozile interminabile, zecile de minute şi chiar orele pierdute în trafic, cuvintele jignitoare şi claxoanele asurzitoare sunt numai câteva probleme cu care se confruntă şoferii când traversează oraşul Balş. Dintre cele două benzi ale drumului E574, una este blocată pentru lucrări, aşa că, traficul se desfăşoară numai pe o bandă, circulându-se astfel bară la bară. Din această cauză, în Balş, coloanele de maşini înaintează cu greu, iar şoferii, cu nevii la pământ, mai mult stau decât să conducă. „Fac drumul acesta de vreo patru ori pe săptămână şi de aproximativ o lună numai aşa se circulă. Durează o oră, o oră şi ceva numai până traversez Balşul“, spune dezamăgit de situaţia din trafic, Ionuţ Alin. Virgil Breazu aşteaptă de aproximativ o jumătate de oră în trafic. „Traficul ne dă peste cap de o săptămână. Aproape zilnic trec pe aici şi în fiecare zi am păţit la fel, inclusiv sâmbăta şi duminica. Au fost zile în care am stat şi o oră ca să pot să ies din Balş, dar să sperăm că se vor finaliza curând lucrările şi nu o să mai fim nevoiţi să ne facem atâţia nervi“, a spus Marin Costescu. „Am mers un kilometru într-o jumătate de oră şi mai avem mult până ieşim din Balş. De aproape trei săptămâni aşa ne chinuim, pierdem din timpul nostru pentru că nu se organizează cu lucrările să le facă în aşa fel încât să nu încurce pe nimeni“, a susţinut O. Brânaru. Şoferii sunt cu nervii întinşi la maximum pentru că traversarea Balşului durează aproximativ de o oră, iar rute ocolitoare nu există. „Sunt de mai bine de o jumătate de oră în trafic şi mai mult stăm decât să circulăm. Nu se circulă, se stă“, a spus dezamăgit, Neluţu Lenghel.
Printre coloanele formate de maşini au apărut şi câteva căruţe care au încurcat şi mai mult circulaţia pe drumul E574. „După ce că traficul e aşa cum e, mai sunt şi căruţele astea printe maşini, care înrăutăţesc şi mai mult situaţia care s-a creat“, a declarat pe un ton răstit Alina Păunescu.  
Agitaţia şi nervii şoferilor nu îi deranjază pe muncitorii responsabili de lucrări, care şi-au oprit utilajele pentru pauza de masă.

„Lucrările astea
se puteau face
şi noaptea“

Despre cum se circulă de două săptămâni, de când au început lucrările, a vorbit Daniel Costea, un şofer care zilnic este nevoit să meargă cu maşina pe această rută: „În Balş aşa se circulă tot timpul, dar acum când se lucrează la drumuri? Drumul ăsta îl fac zilnic şi acum sunt de zece minute aici şi cred că o să mai am de stat. De exemplu, ieri am stat o oră şi zece minute. Normal ar fi să se lucreze pe timp de noapte ca să nu se întâmple ce se întâmplă acum. Dar nu se face asta pentru că e un cost cu 25 la sută mai mare pentru că trebuie plătite ore de noapte“. Şi Paul Vasile consideră că asemenea lucrări trebuie făcute pe timpul nopţii: „Normal e să se lucreze când nu e trafic, noaptea, aşa cum se lucrează şi în alte părţi. Aseară am trecut prin Balş pe la opt şi nu se lucra. Se lucrează numai la orele de vârf şi astfel programul lor se suprapune cu programul nostru şi aşa rămânem ore bune blocaţi în trafic“.

„Nu mai am linişte
în casa mea“

Traficul de coşmar din Balş nu îi nemulţumeşte numai pe şoferi, ci şi pe oamenii care stau în zonă. Din cauza zgomotului, aceşti oameni nu mai au linişte în propriile case. „Nu mai am linişte în casa mea din cauza blocajului ăstuia. Mă deranjează foarte mult, mai ales când încep să claxoneze că e mult până dă tonul unu de-ăsta cu tiru că încep să claxoneze toţi. Dar degeaba fac zgomotul ăsta şi se enervează pentru că punctul de lucru e mai departe şi nu îi aude nimeni oricum, decât noi care stăm aici. Nu e normal ce se întâmplă aici pentru că unii trebuie să ajungă cu marfa la timp şi întâzie timp de câteva ore pentru că sunt prinşi în traficul ăsta care ne deranjează pe toţi. Trebuia să vină o maşină de la Slatina cu material că au rămas muncitorii fără şi a trebuit să stea vreo două ore până a ajuns aici, timp în care muncitorii au stat degeaba şi uite aşa se tot întârzie finalizarea. Nu ştiu când o să se termine lucrările pentru că am înţeles că se lucrează până la podul de la Slatina, poate nici nu o să se termine în toamna asta“, a mărturisit Militaru Constantin.
GdS a obţinut un punct de vedere în ceea ce priveşte traficul de pe drumul E574 de la reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR): „Nu se poate lucra în timpul nopţii pentru că astfel nu s-ar respecta calitatea lucrărilor. Aceste lucrări au început de două săptămâni şi lucrările se vor finaliza pe 10 octombrie, în cazul în care nu o să înceapă ploile. Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale CNADNR, iar aceste lucrări fac parte din programul de întreţinere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS