21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePalatul Domnesc de la Strehaia, restaurat cu 2.000.000 de lei

Palatul Domnesc de la Strehaia, restaurat cu 2.000.000 de lei

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc recepţia finală a lucrărilor efectuate la Mănăstirea Strehaia – Ruinele Palatului Domnesc. Lucrările au început în anul 2007 şi s-au finalizat în 2011.
„Palatul de la Strehaia reprezintă un monument ecleziastic foarte important, mai ales că nu vorbim doar de o biserică, ci vorbim şi de acele ziduri de incintă. E un monument în care merită în continuare să se investească, iar aceasta se va vedea în numărul de turişti pe care îl va genera“, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional de Patrimoniu.
Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii şi a Institutului Naţional al Patrimoniului, proiectul de consolidare-restaurare început în 2007 este finalizat după un efort considerabil de cercetare arheologică, reconstituire şi reconstrucţie. Până la finalizarea lucrărilor, Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat fonduri de aproximativ 2.000.000 de lei, în vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executării lucrărilor de consolidare şi completare a zonelor dispărute.
Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului în Mehedinţi a declarat că va introduce în programul naţional de restaurare şi alte obiective din judeţ.
„În Programul Naţional de Restaurare pentru anul 2013 se află trei obiective din Mehedinţi, respectiv Mănăstirea Gura Motrului, Schitul Topolniţa şi Castrul Roman de la Hinova. Toate cele trei se află cu finanţare în curs, ele vor continua şi anul viitor şi am decis să dublăm acest număr, adică la 1 ianuarie 2014, să avem cel puţin şase obiective care vor intra în finanţare. Avem o primă propunere de a introduce în programul naţional de restaurare trei obiective, şi anume Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi, care este un monument de importanţă naţională şi universală, Cula lui Nistor tot de la Cerneţi şi ruinele Culei Lazu. Vom începe cu Cula lui Tudor Vladimirescu, având în vedere că există un transfer dinspre Consiliul Judeţean către Primăria Şimian, iar în momentul în care această operaţiune va fi realizată vor merge documentele către Direcţia de Cultură şi apoi către Institutul Naţional al Patrimoniului şi vom proceda la prima etapă care înseamnă proiectare. Putem introduce în acelaşi an şi proiectarea şi execuţia la Cula Tudor Vladimirescu şi la celelalte două cule“, a declarat Alexandru Muraru.
Mănăstirea, din care fac parte ruinele fostului palat şi Biserica Sf. Treime, este situată pe şoseaua naţională Craiova – Drobeta Turnu Severin, aproape de centrul oraşului Strehaia. Proprietarii moşiei şi ai satului Strehaia au ridicat, la începutul secolului al XVI-lea, o curte boierească având un castel şi o bisericuţă. Acestea au fost folosite în acele vremuri de Pătraşcu cel Bun, iar ulterior de către fiul său, Mihai Viteazul. Locaşul a funcţionat ca mănăstire de călugări în perioada 1645-1863, iar din 2007 funcţionează ca mănăstire de maici.
Mănăstirea a fost transformată în muzeu-monument istoric. Spre deosebire de celelalte locaşuri de cult, care-şi au altarul la răsărit, micuţa biserică are altarul orientat la sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS