12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBogaţi... la orizontală

Bogaţi… la orizontală

Visul leneşilor din întreaga lume este pe cale să devină realitate. NASA le oferă peste 5.000 de euro pe lună pentru a sta tolăniţi în pat timp de 70 de zile, relatează dailymail.co.uk.

Vă place să vă petreceţi timpul tolăniţi pe canapea, uitându-vă la televizor? Sau vă puteţi petrece ore în şir în acelaşi loc, doar cu un calculator în faţa ochilor? În cazul în care aţi răspuns afirmativ la oricare dintre întrebările mai sus, NASA vă oferă slujba visurilor dumneavoastră. Prestigioasa agenţie spaţială nord-americană recrutează voluntari pentru un studiu menit să stabilească modul în care  zborul spaţial este afectat de microgravitaţie. Practic, voluntarii trebuie să stea în pat timp de 70 de zile, cu picioarele ridicate, urmând să fie plătiţi cu 5.000 de dolari. Participanţii la studiu vor sta în permanenţă într-un pat înclinat, urmând să îşi petreacă 16 ore pe lumină, şi alte opt ore în întuneric. De menţionat că, pentru a le face „chinul“ mai plăcut,  voluntarii vor avea acces la televizor, jocuri video sau internet.
De asemenea, vizitele vor fi permise, iar voluntarii vor primi şi mâncare, suficientă pentru a-şi menţine aceeaşi greutate cu cea dinaintea începerii experimentului.

Microgravitaţia
şi corpul uman

Experimentul are drept scop să stabilească în ce fel afectează microgravitaţia organismul astronauţilor, în timpul misiunilor spaţiale. Până acum, s-a descoperit că perioadele lungi de microgravitaţie au consecinţe asupra corpului astronauţilor, de la reducerea numărului de bătăi ale inimii, la pierderea de masă musculară şi a calciului din oase. Calciul din oase se pierde, în cazul unei persoane supuse microgravitaţiei pentru o perioadă îndelungată, de zece ori mai repede decât în cazul unei persoane în vârstă care suferă de osteoporoză.
De asemenea, acest fenomen face ca lichidele să fie distribuite mai mult în partea superioară a corpului şi mai puţin în cea inferioară, în timp ce sângele circulă mai mult către extremităţi şi faţă.
Voluntarii nu vor avea voie să se mişte decât atunci când cercetătorii vor dori să efectueze anumite teste, pentru a vedea dacă au avut loc schimbări în organismul acestora, la nivelul sistemului muscular, osos, circulator sau la nivelul sistemului imuntar.
După cele 70 de zile, voluntarii vor trece printr-un program de reabilitare, cu o durată de 14 zile, pentru a reveni iar în formă.
Studiul se desfăşoară la Johnson Space. Aplicaţiile se pot depune la adresa bedreststudy.jsc.nasa.gov/apply.aspx. Heather Archuletta, care se descrie ca fiind o mare „pernonaută“ (persoană care participă la astfel de teste), a mărturisit că a participat de trei ori la un astfel de studiu.
„Sunt o persoană foarte activă, aşa că a fost destul de dificil să stau în pat, însă mulţi dintre noi sunt dispuşi să facă asta ştiind că vor avea o contribuţie la viitorul misiunilor spaţiale. Plus banii… o sumă frumuşică. Aproape 5.000 de dolari pe lună, e o sumă destul de bună dacă tocmai ai terminat studiile, nu îţi găseşti un loc de muncă, eşti între două joburi sau pur şi simplu adori explorarea spaţială“, a explicat  Archuletta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS