9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

La înot în Craiova

Mulţi dintre copiii din Craiova aleg să înveţe să înoate vara, profitând de soare şi de vacanţă. În oraş, în această perioadă sunt deschise multe bazine unde părinţii îi pot înscrie pe cei mici la cursurile de înot. Probleme apar însă atunci când vremea se răceşte pentru că în Craiova există o singură piscină acoperită.

Încă de la orele dimineţii, piscinele din Craiova sunt pline de copii care învaţă să înoate. Aceştia sunt aduşi de părinţi, care înţeleg importanţa acestui sport în dezvoltarea organismului micuţilor. La piscina Plus Aqua, copiii ascultă cu atenţie îndrumările profesorului. „Pregăteşte-te acum să sari. Încearcă să te menţii la suprafaţă şi nu uita să respiri corect, altfel nu o să reuşeşti“, se aude glasul antrenorului, care se plimbă printre copii.
Startul se dă la ora 11.00 şi, timp de două ore, copiii devin prietenii apei. Vârsta minimă pentru cei care vor să urmeze cursurile de înot este de cinci ani. Cursurile sunt organizate pe lecţii. În general, se fac între patru şi 12 şedinţe de înot. „Dar acestea nu sunt suficiente pentru a aprofunda tainele înotului“, ne spune unul dintre antrenori.
După numai câteva şedinţe, copiii scapă de teama înecului şi îşi formează reflexele. Profesor de înot de 41 de ani, Cristian Corneanu povesteşte cum se desfăşoară o şedinţă de înot. „Copiii învaţă mişcări de picioare, de braţe, craul şi delfinul. Cel mai greu de învăţat este cum să respiri corect atunci când înoţi. 80% dintre copii învaţă să dea din picioare şi din braţe cât de cât corect, şi să întoarcă capul pentru respiraţie“, spune antrenorul, care se pregăteşte pentru o nouă lecţie.

Înotul dezvoltă, menţine şi întreţine corpul

Nataţia este una dintre cele mai complexe activităţi sportive, care are multiple beneficii asupra organismului, precum stimularea circulaţiei sângelui, creşterea imunităţii şi a rezistenţei cardiace şi pulmonare. Înotul, practicat încă din copilărie, duce la dezvoltarea tuturor grupelor de muşchi. Pe cei mici îi ajută cel mai mult la creştere, le întăreşte musculatura, mănâncă şi dorm mult mai bine. O bunică şi-a înscris la cursuri nepoţica de numai şapte ani şi deja vede rezultatele. „O dezvoltă foarte bine, îi întăreşte organismul şi deja văd că nu mai răceşte des“, mărturiseşte Adriana Vlădoi, în timp ce îşi priveşte nepoata care face valuri în apă. Dacă părinţii găsesc înotul benefic pentru sănătate, pentru prichindei bălăceala în apă înseamnă distracţie. „Sunt de o lună la cursurile de înot şi îmi place mult să vin aici. Am învăţat să înot pe faţă, pe spate, să fac pluta şi am sărit de la 1,50 metri. Şi aş vrea să pot veni şi iarna să înot“, spune Mihai Goga, care tocmai a ieşit din apă şi se şterge cu prosopul. Mihăiţă nu a venit singur la aceste cursuri, ci este însoţit de mama şi fratele său. Lavinia Goga, mama băieţilor, este conştientă de importanţa sportului în viaţa copiilor săi. „Îmi duc ambii copii la înot şi tenis, pentru sănătate şi pentru ca să li se dezvolte corpul armonios. Am un nepoţel căruia i s-a recomandat să facă înot ca să se dezvolte. Are nevoie şi de gimnastică medicală, dar l-au trimis şi la înot pe tot timpul anului“.

Numai o piscină acoperită până acum

Cei care au nevoie sau vor să facă înot şi după ce vremea se răceşte nu au prea multe posibilităţi. Există doar o piscină acoperită în oraş până acum, la Helin. Craiovenii care au nevoie de recuperare prin înot se lovesc de această problemă. „Prinde foarte bine iarna o piscină acoperită. Pentru recuperare sunt foarte bune, dar şi pentru cei care vor să înoate pe tot parcursul anului“, spune o femeie, care se ascunde de razele soarelui sub o umbrelă. Antrenorii de înot susţin şi ei că este nevoie de mai multe piscine acoperite în oraş. „Facem cursurile de înot la piscina descoperită cât ne permite timpul, iar după aceea o să ne mutăm la cea acoperită, care se va deschide vara aceasta. Atunci cursurile se vor desfăşura tot anul şi la piscina Plus Aqua. Este nevoie de piscine acoperite pentru că sunt foarte multe persoane care au nevoie de recuperare sau, pur şi simplu, caută distracţia de vară“, declară Virgil Niţoiescu, unul dintre antrenorii care le învinge copiilor frica de apă. Această idee o susţine şi profesorul Cristian Corneanu: „Deocamdată, în Craiova avem o singură piscină acoperită, cea de la Helin, dar până la sfârşitul acestei luni o să se deschidă şi piscina Aqua Plus“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS