10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii înfruntă canicula

Craiovenii înfruntă canicula

http://www.youtube.com/watch?v=rmR3w_TslCY?

Codul portocaliu nu îi sperie pe craioveni, care la orele prânzului aleargă dintr-o parte în alta a oraşului.

Locuitorii Băniei încearcă să facă faţă temperaturilor care ajung la 40 de grade Celsius la umbră. Când simţi că asfaltul ţi se topeşte sub picioare, singurele surse de răcoare îţi rămân umbra şi apa. La ţâşnitoarele din centrul oraşului, oamenii stau la rând să bea apă. Alţii aleg să se răcorească cu o îngheţată, pe care o mănâncă în razele greu de suportat ale soarelui. Dacă ne plimbăm pe lângă terasele din centru, vedem mulţi oameni care fug de valul de căldură ce s-a aşternut în ultimele zile asupra oraşului. Chiar dacă ştiu la ce riscuri se expun odată ce ies din casă la amiază, pe stradă găsim totuşi mulţi oameni care sunt nevoiţi să suporte temperaturile ridicate din atmosferă. Pe o bancă în English Park o întâlnim pe Tatiana Diaconu, care, chiar dacă are probleme cu inima, înfruntă căldura ca să îşi rezolve treburile. „Eu sufăr cu inima şi nu am voie să ies în soare. Îmi vine repede ameţeală, mă simt rău toată ziua“, a declarat femeia care avea sticla de apă lângă ea.
Împotriva căldurii, oamenii se protejează cu ochelari de soare, evantaie, pălării şi haine lejere. „Port ochelari şi mă îmbrac cu haine cât mai comode şi în care să mă simt bine“, a spus Florica Duţă.

Apa cea de toate zilele

Trecem printre oameni şi cei mai mulţi au la ei sticle cu apă. Ştiu teoria şi de data aceasta o şi pun în aplicare. Majoritatea beau peste doi litri de lichide zilnic, „altfel nici n-aş rezista“, zice o trecătoare grăbită. „Niciodată nu-mi lipseşte apa din geantă. Cafea beau doar dimineaţa, ştiu că nu e indicată, dar altfel nu pot“, a spus Constantin Medeleţ. „Chiar beau foarte multe lichide. Beau o bere-două seara, dar nu fac exces“, a spus Adrian Dinu, un tânăr îmbrăcat în alb, „ca să nu atragă căldura“.
Mâncarea-vedetă este salata de roşii. Mulţi dintre craioveni preferă să mănânce cât mai sănătos şi stau departe de mâncărurile grase şi pline de calorii. „Prefer salatele pentru că sunt mai uşoare, în special salata de roşii. Încerc să profit de acest sezon şi mănânc multe fructe şi legume“, a povestit Ionela Ududoi. „Mănânc pepene roşu, struguri şi beau multă apă cu lămâie“, a spus Eugen Negrilă, care se ascundea de razele puternice ale soarelui sub ochelarii fumurii.

Cum să ne ferim de efectele caniculei

Ca să scape de problemele cauzate de caniculă, oamenii trebuie să evite, pe cât posibil, expunerea la soare între orele 11.00 şi 17.00, să bea între 1,5 şi 2 litri de lichide pe zi, să poarte haine în culori deschise şi cât mai lejere. Alcoolul şi cofeina trebuie evitate în zilele caniculare pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În această perioadă, cel mai bine este să consumăm fructe şi legume pentru că ele conţin foarte multă apă şi vitamine. Ca să evităm toxiinfecţiile alimentare, este nevoie să ne spălăm pe mâini înainte şi după prepararea mâncării. Trebuie ţinut cont şi de depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente. Persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă trebuie să evite prepararea şi servirea hranei.
Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Dolj au declarat pentru GdS că, până în prezent, s-au confruntat cu puţine cazuri de persoane cărora să le fi venit rău pe stradă din cauza căldurii: „În ultima perioadă s-au primit câteva sute de apeluri la Ambulanţă, însă numai cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău pe stradă. Oamenii trebuie să înţeleagă că în zilele caniculare este mai bine să nu plece de acasă, mai ales dacă sunt suferinzi”.
Oana Ionele, Roxana Nica (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe
Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS