13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdmitere la Drept: Medii mai mari la taxă decât la buget

Admitere la Drept: Medii mai mari la taxă decât la buget

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova a afişat vineri primele rezultate ale admiterii. Pentru secţiunea Drept, candidaţii care au dorit să ocupe unul dintre cele 168 de locuri la buget au susţinut un test-grilă cu întrebări din gramatică. Concurenţa a fost de doi candidaţi pe loc, ultima medie de admitere fiind 6,36, primul candidat admis având 9,65.
Surpriza a apărut când am analizat ierarhia pentru locurile cu taxă. De obicei, pe astfel de locuri se înscriu candidaţi cu medii mai mici decât cele de la buget. Acum însă situaţia este exact invers. Prima medie de admitere este 9,93, iar ultima medie de admitere obţinută de candidatul de pe locul 123 este 8,25, cu două puncte mai mult decât ultimul admis pe locurile de la buget. Discrepanţele sunt puse pe seama faptului că pe locurile de la taxă s-au luat în calcul doar mediile de la bacalaureat, iar pentru buget criteriul de departajare a fost exclusiv nota obţinută din răspunsurile date la 100 cele de întrebări de tip grilă. De altfel, diferenţele sunt explicate şi de conducerea facultăţii.
„Se pare că grilele au fost destul de dificile. Notele obţinute arată că vom avea candidaţi buni şi în anul universitar următor. Sunt zece note peste 9. Cele mai multe note sunt între 7 şi 8. Chiar dacă sunt diferenţe între buget şi taxă, pot spune că este important să avem studenţi selectaţi pe baza notei de la examenul de admitere, deşi obţin punctaje mai mici. Din experienţa anilor anteriori, pot să vă spun că s-au descurcat mai bine cei care au susţinut examen de admitere. Admiterea este o primă provocare pentru orice absolvent care îşi alege o carieră. Este o provocare şi, totodată, un prim obstacol“, a precizat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Adminsitrative.

Rocadă pe perioada studiilor

Profesorii universitari nu îi consideră mai puţin pregătiţi pentru a face faţă cerinţelor din timpul studenţiei nici pe cei care au ales locurile de la taxă. „În fiecare sesiune de admitere, cinci-zece studenţi de la taxă aleg, după primul an de licenţă, să susţină examen pentru a trece la buget. Şi unii reuşesc. Putem spune că mulţi elevi care au susţinut bacalaureatul, un examen destul de dificil, refuză să mai susţină admitere. Nu mai vor să treacă printr-o altă perioadă de stres. Este opţiunea lor. Cei care îşi doresc să treacă prin examenul de admitere sunt însă mai legaţi de locul pe care îl ocupă în facultate şi pe parcurs dovedesc că reuşesc şi în carieră“, a mai precizat decanul Facultăţii de Drept.

9,33 – ultima medie la Relaţii Internaţionale

În cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative mai sunt alte trei specializări la care admiterea s-a făcut pe baza mediei de la bacalaureat. Cel mai mare punctaj a fost înregistrat la specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, care a avut 20 de locuri la buget, ultimul admis având media 9,33. Pe locul următor se află specializarea Administraţie Publică, la care ultimul punctaj admis a fost 8,98. În această ierarhie a rezultatelor, la Istorie ultima medie a fost 6,71. Pentru a-şi confirma opţiunea, candidaţii trebuie ca în perioada 27- 29 iulie să depună diploma de bacalaureat în original la secretariatul facultăţii. În caz contrar, îşi pierd locul. Regula este valabilă şi pentru cei care au susţinut examen la Drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS