12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificatul energetic arată ce cumperi

Certificatul energetic arată ce cumperi

Începând de mâine, nici o locuinţă nu va mai putea fi vândută sau închiriată fără un certificat de performanţă energetică, fie că este casă de chirpici sau vilă. În momentul în care este înstrăinată, chiar şi printr-un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, proprietarul trebuie să prezinte notarului respectivul certificat. Şi chiar dacă insistă pe lângă notar să autentifice actul, tot nu scapă de Serviciul Financiar, pentru că şi aici este necesar acest certificat, ulterior fiind predat noului proprietar.

Dacă Legea nr. 375/2009 privind performanţa energetică a clădirilor nu s-a aplicat niciodată, noua lege, nr. 159/2013, intră în vigoare începând cu 19 iulie. „Noile reguli în privinţa certificatului de performanţă energetică au fost stabilite recent, prin Legea nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, ce urmează a intra în vigoare pe 19 iulie. În lege se spune că pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul, administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii pe care urmează să o cumpere (închirieze), după caz.
La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
Atenţie, toate contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără prezentarea certificatului sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului Civil. Totodată, în actul normativ se arată că la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
În plus, o modificare importantă introdusă de legea menţionată este aceea că, începând din 19 iulie, toate anunţurile cu oferte de vânzare şi de închiriere trebuie să conţină clasa energetică a imobilului oferit“, a explicat notarul Gheorghe Ciovică.
Certificatul energetic va fi necesar şi în cazul clădirilor care sunt supuse renovărilor majore.
Că le convine sau nu, notarii trebuie să aplice noile reglementări, şi chiar dacă părţile insistă ca aceştia să le autentifice actul în lipsa unui certificat energetic, nu vor putea scăpa de Serviciul Taxe şi Impozite, care le va cere o copie la transcrierea proprietăţii. Părerea multora dintre ei este că oamenii îşi vor permite cu greu o cheltuială în plus. Dacă un bătrân de la ţară, cu pensie de CAP, încheie un act de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, va mai scoate din buzunar bani în plus pentru un certificat energetic.

Să alegem locuinţa după clasa energetică

La rândul lor, auditorii energetici spun că acesta este începutul. „Înainte, când cumpăram un frigider, o maşină de spălat, nici nu ne uitam la acele «săgeţi», adică la clasele care ne arată consumul de energie. Încet, încet, oamenii au început să ţină seama de ele şi caută să achiziţioneze aparate electrice, electrocasnice din clasa A, cu un consum redus de energie. Se raportează la acest lucru, nu numai la preţ. Aşa va fi şi în cazul imobilelor, oferi un preţ sau ţi se cere un preţ şi trebuie să ştii dacă merită să plăteşti această sumă. Clienţii mei spun că este o metodă de a mai scoate bani, dar în timp îşi vor da seama că certificatul energetic are rolul lui. Costurile unui certificat energetic sunt între un minim şi un maxim, se taxează în euro/mp. De exemplu, pentru o garsonieră poate costa 200 de lei, pentru un apartament – 300 până la 500 de lei, iar pentru o casă – între 700 şi 800 de lei. Trebuie precizat că aceste preţuri diferă şi în funcţie de categoriile de servicii“, a precizat Ştefan Ilie, auditor energetic.

Dovada performanţei energetice

Certificatul de performanţă energetică (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a clădirii, precum şi încadrarea clădirii într-o clasă de performanţă energetică. Mai precis, într-un certificat de performanţă energetică sunt detaliate caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare mecanică şi iluminat artificial) rezultate din analiza energetică şi termică, fiind valabil zece ani de la data eliberării.
Documentul se elaborează pentru mai multe tipuri de clădiri care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore, printre care locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS