17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu donat sânge pentru semenii lor

Au donat sânge pentru semenii lor

http:http://www.youtube.com/watch?v=ki-c1vxKVTE

Craiovenii nu au rămas indiferenţi la sloganul „Fiecare picătură de sânge înseamnă un zâmbet, în opt minute donezi sânge, în opt minute salvezi o viaţă“, lansat cu ocazia derulării în Bănie a unei campanii de donare de sânge, şi au venit în număr mare pentru a-şi ajuta semenii prin gestul lor. Aproape 100 de persoane s-au prezentat la acţiunea care a început vineri la Casa Studenţilor din Craiova, sub coordonarea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine, şi care va continua şi sâmbătă, când programul de donare va fi tot între orele 8.00 – 14.00. Majoritatea celor care au ales să doneze sânge pentru a salva o viaţă au fost tineri, mulţi aflaţi la prima donare, dar au existat şi persoane care se puteau considera donatoare fidele. „Am venit să ne ajutăm aproapele, pentru că poate mâine-poimâine avem şi noi nevoie de sânge. De aceea, îi îndemn şi pe alţii să facă la fel. În afară de beneficiile care sunt pentru sănătate, mai sunt şi altele materiale, dar acestea contează mai puţin. Este prima dată când donez, dar vreau să fac acest lucru regulat de acum încolo“, a spus Bogdan Popa.
Pentru că numărul celor care s-au prezentat la acţiune a fost destul de mare, organizatorii au fost nevoiţi să-i programeze pentru sâmbătă pe cei ajunşi mai târziu, zi în care se aşteaptă o afluenţă de donatori, având în vedere că este zi nelucrătoare. „Sâmbătă, vom primi întăriri şi de la Centrul de Transfuzii Sanguine şi vom folosi, la nevoie, şi centrul mobil de recoltare. Oricum, oamenii au venit să doneze sânge, ceea ce înseamnă că le pasă de semenii lor“, a precizat iniţiatorul acestei campanii, Gabriel Bivolaru, care a mai menţionat că astfel de acţiuni vor continua în Craiova. Înainte de a dona sânge, persoanele au fost testate medical. Au existat şi cazuri de donatori care nu au fost acceptaţi, din cauza unor mici probleme de sănătate, dar aceştia au fost sfătuiţi să revină ulterior la Centrul de Transfuzii, unde se fac zilnic recoltări.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească un donator

La fel de dornici pentru a ajuta s-au dovedit şi cei mai în vârstă. „Am donat sânge ani buni, dar acum nu mai donasem de doi ani, pentru că ba îmi ieşea hemoglobina mică, ba tensiunea mare. Acum m-am hotărât din nou să vin, mai ales că s-a organizat această campanie undeva mai aproape de domiciliul meu. Sfătuiesc pe toată lumea să doneze pentru că sunt suflete care au nevoie de ajutor, de sânge. Eu pentru asta am donat şi când eram mai tânără, ani de zile“, a afirmat Ana Bâltac. „Am mai donat sânge o singură dată, în urmă cu 20 de ani, când a trebuit să ajut un coleg. O să mai donez şi cu alte ocazii, pentru că este un gest pe care ar trebui să-l facem cu toţii. Nici partea materială şi beneficiile nu sunt de neglijat. Mă refer la analizele care ţi se fac gratuit şi la bonurile de masă“, a spus şi Fira Marian.
Directoarea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova, Sevastiana Bran, susţine că oamenii vin zilnic să doneze sânge, iar cei care o fac pentru prima dată se transformă ulterior în donatori fideli. „Nevoie de sânge este tot timpul în spitale. Nu cred că se va ajunge vreodată la o saturaţie. Nu aş putea să vă dau o cifră exactă a celor care vin zilnic la noi, dar pot să vă spun că aceia care vin pentru prima dată revin, transformându-se în donatori fideli. Nu se pune problema de beneficii, ci de dorinţa lor de a salva o viaţă sau chiar mai multe“, a spus Sevastiana Bran. Aceasta a mai precizat că un bărbat poate dona sânge de patru ori pe an, iar o femeie de trei ori.
Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie odihnită, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 72 de ore înainte, să nu fi călătorit în străinătate în ultimele trei luni, să fi donat cel puţin o dată sânge înainte de 45 de ani, să nu fi suferit o intervenţie chirurgicală în ultimele 6-12 luni, să nu fie bolnavă cronic sau să nu fi avut vreo afecţiune acută în ultimele două săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS