32.8 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScorţişoară contra Alzheimer

Scorţişoară contra Alzheimer

Doi compuşi din scorţişoară care dau acestui condiment un gust dulce ar putea oferi creierului o anumită protecţie împotriva maladiei Alzheimer. Cel puţin aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea California din Santa Barbara, în urma unui studiu publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease. Specialiştii americani au descoperit că doi compuşi din scorţişoară, aldehidă cinamică şi epicatechin, pot să oprească procesul de formare a plăcilor de proteină tau – care declanşează această maladie neurodegenerativă – la nivelul creierului, informează repubblica.it.
Odată cu înaintarea în vârstă, proteinele tau formează acumulări şi depozite, acestea fiind mai numeroase la pacienţii cu Alzheimer în comparaţie cu persoanele sănătoase. Oamenii de ştiinţă au descoperit, în teste de laborator, că aldehida cinamică previne aceste acumulări de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.
„Luaţi ca exemplu arsurile solare, o formă a stresului oxidativ“, a declarat coordonatorul studiului Roshni Graves. „Dacă porţi o pălărie, poţi să îţi protejezi faţa şi capul de oxidare. Într-un anumit sens, aldehida cinamică este un fel de şapcă“, a mai spus Roshni Graves.
În acelaşi timp însă, savanţii americani consideră că mai au „mult drum de parcurs înainte de a şti cu certitudine că această metodă va funcţiona şi pe oameni“. De aceea, este recomandat ca oamenii  să nu încerce să consume cantităţi mari de scorţişoară, dincolo de cantităţile obişnuite din alimente, încercând să evite maladia Alzheimer.
Scorţişoara ar putea avea şi alte efecte benefice, nu doar asupra sănătăţii creierului. Alte studii au indicat faptul că această substanţă poate să scadă glicemia persoanelor cu diabet de tip 2, atunci când este administrată ca supliment pe lângă tratamentul standard, afirmă cercetătorii de la Mayo Clinic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS