14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBujorul de la Pleniţa a scos oamenii la iarbă verde

Bujorul de la Pleniţa a scos oamenii la iarbă verde

http:http://www.youtube.com/watch?v=kPtlL5Fg4Sg

Mii de oameni au participat ieri la tradiţionala Sărbătoare a Bujorului din comuna Pleniţa, judeţul Dolj. Manifestarea strânge, în fiecare an, vizitatori din toată Oltenia, veniţi să se simtă bine şi să-şi petreacă ziua la iarbă verde.

Aflată la cea de-a 43-a ediţie, Sărbătoarea Bujorului din Pleniţa se bucură de o tradiţie care datează din anul 1970. Organizată de Primăria Pleniţa şi Direcţia Silvică Dolj, ea are loc în a treia duminică a lunii mai, în fiecare an, în Pădurea Bujorului. Aceasta este singura rezervaţie naturală de bujori din ţară, fiind ocrotită de lege.
„Este a 43-a ediţie a Sărbătorii Bujorului, prima ediţie a avut loc în 1970, când un grup de iniţiativă din consiliul local a hotărât să sărbătorească în modul acela de pe atunci, tradiţional, o sărbătoare a speciei bujorului. Ne aflăm într-o rezervaţie de 60 de hectare, o rezervaţie naturală cu o specie protejată care, datorită configuraţiei sale, este unică la ora aceasta în România“, a spus primarul comunei Pleniţa, Puiu Calafeteanu (foto).

Voia bună şi distracţia, la mare căutare
 
Oamenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a se plimba prin Pădurea Bujorului. Grătarele au început să sfârâie, iar berea a curs pe tot parcursul zilei. „Suntem din Calafat şi venim de trei ani aici. Ne place, este o tradiţie frumoasă, mai ales că este singura rezervaţie din ţară“, a povestit Ionel Dumitrescu. Alţi vizitatori vin pe jos din satele vecine Pleniţei pentru a studia ofertele comercianţilor şi pentru a se plimba alături de familie. „Este frumos aici şi cred că a ieşit mai bine ca în ceilalţi ani, cel puţin aşa mi se pare mie“, a povestit Viorel Galiceanu. Altă vizitatoare, Marinela Cârstea, crede că sărbătoarea este frumoasă şi vine de când se ştie pentru a se bucura de această zi şi pentru a se uita la diversele lucruri aduse cu ocazia acestei zile speciale.

Sărbătoare fără bujori

Din păcate, Sărbătoarea Bujorului a fost ţinută, de data aceasta…, fără prea mulţi bujori. Din cauza căldurii excesive, plantele-simbol ale comunei au înflorit şi s-au scuturat chiar în zilele anterioare evenimentului. Partea bună este că lumea nu a mai avut ce să rupă, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Cu toate acestea, sărbătoarea a continuat până seara târziu, iar toţi cei prezenţi au avut cum să se distreze, indiferent de vârstă, existând atât diverse jocuri şi tiribombe, cât şi concerte de muzică populară.

Bujorul de Pleniţa, unic în ţară

Pădurea Bujorului de la Pleniţa reprezintă o zonă împădurită (cu specii de gârniță și cer) şi este printre ultimele locuri din ţară în care bujorul românesc, denumit Paeonia Peregrin, poate fi întâlnit din belşug. Tocmai datorită acestui fapt el este protejat prin lege, nu trebuie distrus sau colecționat. Floarea roșie are petale mai puține decât bujorul de grădină şi se găseşte în pădurile de câmpie sau la marginea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS