12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitus Corlăţean s-a întânit cu Carl Bildt, ministrul pentru afaceri externe al Regatului Suediei

Titus Corlăţean s-a întânit cu Carl Bildt, ministrul pentru afaceri externe al Regatului Suediei

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 13 mai 2013, convorbiri cu omologul suedez, Carl Bildt, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Suediei. Este prima vizită oficială la nivel de ministru al afacerilor externe în Suedia după 2009, însă miniştrii afacerilor externe ai României şi Suediei au avut, deja, numeroase întrevederi în marja unor reuniuni UE şi internaţionale.

În timpul discuţiilor dintre cei doi demnitari au fost abordate teme de actualitate şi interes comun pentru relaţiile bilaterale româno-suedeze şi pentru cooperarea la nivel european şi internaţional.
Din perspectiva relaţiei bilaterale româno-suedeze, cei doi demnitari au agreat aprofundarea dialogului politic şi dinamizarea componentei de cooperare în plan economic. Ambii oficiali s-au exprimat pentru consolidarea cooperării economice între cele două state, ministrul Corlăţean manifestând un interes particular pentru consolidarea prezenţei investitorilor suedezi pe piaţa românească. Din această perspectivă, a prezentat iniţiativa lansării, în contextul vizitei sale la Stockholm, a Camerei Bilaterale de Afaceri Suedia – România, proiect menit să contribuie la crearea de noi oportunităţi de afaceri între firmele suedeze şi cele româneşti.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a salutat buna integrare a comunităţii româneşti din Suedia, element apreciat de către omologul suedez. De altfel, Regatul Suediei se numără printre ţările care au decis să acorde acces liber pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria încă de la momentul aderării celor două ţări la Uniunea Europeană.
În privinţa agendei europene, cei doi demnitari au abordat teme de interes comun, precum procesul de extindere a UE, Politica de Vecinătate, Parteneriatul Estic, relaţia cu Republica Moldova, situaţia din Balcanii de Vest, cooperarea cu Rusia, concretizarea unei Strategii Globale Europene, precum şi perspectiva înfiinţării Institutului European pentru Pace. Discuţiile au relevat o convergenţă de abordare, precum şi interesul dedicat faţă de implicarea mai activă a UE în vecinătatea sa imediată şi ca actor global.
Cei doi miniştri au avut o discuţie aprofundată asupra evoluţiilor din statele Parteneriatului Estic. Abordarea celor doi miniştri a fost similară în privinţa susţinerii apropierii de UE şi încurajării acestor state în parcurgerea proceselor interne de reformă. În privinţa relaţiilor cu Republica Moldova, ministrul Titus Corlăţean a pledat, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013), pentru un angajament cât mai ambiţios posibil, date fiind progresele înregistrate de acest stat.
De asemenea, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la subiectele actuale ale agendei de politică externă, prezenţa trupelor româneşti şi suedeze în Afganistan, în cadrul misiunii ISAF, evoluţiile din Siria şi Irak, procesul de pace din Orientul Mijlociu, precum şi relaţia transatlantică şi apărarea antirachetă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS