17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstanţa supremă reia astăzi dezbaterile în dosarul Zambaccian

Instanţa supremă reia astăzi dezbaterile în dosarul Zambaccian

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) reia astăzi judecarea recursului declarat în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în luna martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare, informează Hotnews.ro. Este al doilea termen al procesului, dupa ce instanţa supremă a amânat dosarul pe 8 aprilie, deoarece Adrian şi Dana Năstase nu îşi angajaseră un avocat. Mediafax.ro relatează că Adrian Năstase şi soţia sa au ajuns în jurul orei 8:45 la sediul ÎCCJ, fostul premier reafirmând că este nevinovat şi că în dosarul Zambaccian au fost unite nenumărate alte dosare, de aceea au fost chestiuni de clarificat. „Ele au fost clarificate pe fond şi sunt convins că aşa vor rămâne”, a spus Adrian Năstase. Acesta a reafirmat că este nevinovat şi că este convins că achitarea dispusă de instanţa de fond va fi reconfirmată.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită. Magistratii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Nastase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

ÎCCJ a mai hotărât, în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în inscrisuri sub semnătura privată, însa a decis condamnarea la trei ani de inchisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din strada Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Nastase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul „dosar Zambaccian I”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS