13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlguţa vrea investiţii de... 1,26 miliarde de euro

Olguţa vrea investiţii de… 1,26 miliarde de euro

Primăria Craiova a făcut publică lista proiectelor de investiţii cu fonduri europene pe care şi le-ar dori actuala administraţie municipală

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, o listă cu 37 de proiecte de investiţii pe care municipalitatea şi-ar dori să le implementeze cu fonduri europene în perioada 2014 – 2020. Valoarea celor 37 de proiecte însumează 5,528 miliarde de lei, adică 1,268 miliarde de euro, la un curs de schimb de 4,36 lei/euro.

O şosea de centură în interiorul oraşului

Primul pe această listă este proiectul despre care se consideră că oraşul are cea mai mare nevoie – complexul sportiv „Ion Oblemenco“, ce va cuprinde nu doar un stadion de fotbal la nivel european, ci şi un stadion mai mic, pentru întrecerile de atletism, precum şi o sală de sport destinată inclusiv competiţiilor de scrimă. Bugetul total al acestui proiect este aproximat la 440 de milioane de lei (100 de milioane de euro).
Pe listă e trecută apoi o nouă aducţiune de apă de la Izvarna, care, împreună cu cea veche, ar asigura apa potabilă pentru 80% din populaţia Craiovei. Costul acesteia e apreciat la 450 de milioane de lei.
Urmează un parc industrial de 36 de milioane de lei, ce va fi construit, cel mai probabil, în zona Işalniţa. „Dacă Consiliul Judeţean Dolj are un parc industrial, de ce n-am avea şi noi unul?“, a explicat Olguţa Vasilescu.
Cea mai interesantă investiţie pe care şi-o propune actuala administraţie craioveană vizează, însă, realizarea unui inel interior de circulaţie, constând într-o şosea cu patru benzi (câte două pe fiecare sens) care să lege bulevardul Dacia-Decebal de Calea Bucureşti prin realizarea străpungerii dinspre strada Traian Lalescu, apoi să continue pe strada Henri Coandă (unde ar trebui lărgită şoseaua) şi strada Potelu, să iasă la fostul Peco de pe bulevardul Nicolae Romanescu, iar de acolo să continue pe strada Râului (porţiune unde iarăşi ar urma să fie lărgită strada), până dincolo de strada Brestei, peste Balta Craioviţei, apoi printr-un pasaj subteran pe sub strada Severinului, care să facă legătura cu bulevardul Tineretului din Craioviţa Nouă. O asemenea investiţie este evaluată la 90 de milioane de lei.

Carol I, lărgită prin demolări

De pe lista amintită nu lipsesc proiecte de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, inclusiv canalizarea pluvială a străzilor, atât în Craiova, cât şi în comunele din Zona Metropolitană. De asemenea, mai sunt trecute pe această listă de dorinţe a mai-marilor din primărie reabilitarea spitalelor din municipiu, achiziţionarea a 300 de autobuze şi 50 de tramvaie, reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric, prelungirea liniei de tramvai până la aeroport. Olguţa Vasilescu a subliniat, dintre proiectele importante pe care şi le doreşte, reabilitarea hipodromului, prin crearea acolo a unui centru de echitaţie, construirea unui patinoar, dar şi implementarea unui sistem complex de camere de supraveghere video a străzilor oraşului.
Municipalitatea ar mai dori să reabiliteze infrastructura rutieră a oraşului atât pe axa nord-sud (prin demolări în vederea lărgirii străzii Carol I), dar şi prin realizarea unei legături mai bune între strada Brazda lui Novac şi strada Brestei.
„Lista rămâne deschisă şi îi rugăm pe cetăţenii care au idei de alte asemenea proiecte pe care să le facem cu fonduri europene să ne scrie pentru a ne prezenta ideile lor“, a menţionat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS