19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVâlcea: Primarul comunei Berislăveşti, judecat pentru inducerea în eroare a instituţiilor statului

Vâlcea: Primarul comunei Berislăveşti, judecat pentru inducerea în eroare a instituţiilor statului

Primarul comunei Berislăveşti, din judeţul Vâlcea, Ion Buşagă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti, fiind acuzat de complicitate la inducerea în eroare a instituţiilor statului în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafețe de teren forestier, informează NewsIn. Alături de primarul Ion Buşaga au fost trimişi în judecată Ion Mohanu, președinte al Obștei de Moșneni Pripoara-Surdoiu, acuzat de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și uz de fals, ambele în formă continuată, şi Nicolae Talpoş, agent agricol în cadrul Primăriei Berislăvești, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, pe baza unei înțelegeri prealabile, în perioada aprilie 2007 – noiembrie 2009, Ion Mohanu, Ion Bușagă și Nicolae Talpoș au indus şi menținut în eroare instituţii ale statului şi reprezentanţi ai acestora, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren forestier.

Concret, cei trei au susţinut în mod fals că, anterior naţionalizării, Obştea de Moșneni Pripoara Surdoiu ar fi deţinut în proprietatea sa o suprafață de 669,70 ha teren forestier în Pădurea Dăngeşti-Trupul de pădure Groși. În realitate, această suprafață de teren aparţinuse Eforiei Spitalelor Civile şi, întrucât nu fusese revendicată de succesorii acesteia, terenul revenea statului român, nu Obştei menționate, spun procurorii. Astfel, președintele Obștei, Ion Mohanu, în înțelegere cu primarul comunei Berislăvești, Ion Bușagă și cu agentul agricol din cadrul aceleiași primării, Nicolae Talpoș, a folosit înscrisuri falsificate în cadrul unui dosar civil având ca obiect reconstituirea a dreptului de proprietate asupra suprafeței de 669,70 ha teren forestier, aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi și ulterior la Tribunalul Vâlcea. Aceste documente atestau în mod nereal drepturi de proprietate în pădurile Dăngești-trupul Groși, în favoarea Obştei de Moşneni Surdoi-Pripoara, se arată în rechizitoriu.

Pe baza sentinței pronunţate de instanţă, rămasă definitivă în anul 2009, membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Perişani şi Berislăveşti, respectiv membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată, au emis titlurile de proprietate asupra terenurilor din Vâlcea, în cursul anului 2011. O parte din documente au fost falsificate și înregistrate la primăria Berislăvești de coinculpaţii Ion Bușagă și Nicoale Talpoș, se mai arată în documentul DNA. În această modalitate, în patrimoniul Obștei de Moșneni Surdoi-Pripoara, a intrat, fără drept, suprafaţa de 669,70 ha reprezentând fond forestier, spun procurorii. Potrivit DNA, prejudiciul adus statului român se ridică la suma de 19.932.089,089 lei, reprezentând valoarea terenurilor și a masei lemnoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS