12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria: Studenţii au protestat ieri împotriva unei reforme a învăţământului superior

Ungaria: Studenţii au protestat ieri împotriva unei reforme a învăţământului superior

Studenţii au manifestat ieri în mai multe oraşe din Ungaria, pentru a protesta faţă de o reformă a învăţământului superior anunţată săptămâna trecută de Parlament, informează Mediafax.ro. Reforma prevede introducerea taxelor de şcolarizare şi o reducere a numărului de studenţi care beneficiază de ajutor de stat. Circa 800 de studenţi au defilat înspre Parlamentul din Budapesta, în timp ce reuniuni au fost organizate în centre universitare şi clădiri publice din capitală, din Debrecen, Pecs, Szeged şi Sopron.

Reforma prevede o reducere a locurilor finanţate de stat în universităţi şi introduce taxe de şcolarizare şi un sistem de împrumut pentru studenţi. Astfel, începând din 2013, studenţii va trebui să plătească până la 325.000 de forinţi (1.150 de euro) pe semestru. O altă parte controversată a reformei îi obligă pe studenţii care beneficiază de o bursă de stat să lucreze în Ungaria un anumit număr de ani, după obţinerea diplomei. Guvernul susţine că sistemul de împrumuturi pentru studenţi va reduce rata de abandonare a cursurilor universitare, care este în prezent de aproximativ 50 la sută, şi că un sistem bazat pe merite va permite unui număr mai mare de persoane să acceadă la studii universitare.

Organizaţiile studenţeşti afirmă însă că aceste măsuri vor conduce la o scădere importantă a înscrierilor la universitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS