20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Poliţiştii au confiscat material lemnos de aproape 180.000 de lei

Poliţiştii au confiscat material lemnos de aproape 180.000 de lei

Peste 1.100 mc de material lemnos, în valoare de aproape 180.000 de lei, au fost confiscaţi în patru zile, în urma unei acţiuni care a avut loc în judeţele Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara. Poliţiştii au depistat 11 infracţiuni şi au surprins în flagrant delict 4 suspecţi de infracţiuni, conform unui comunicat al IGPR.
În perioada 22 – 25 octombrie, sub coordonarea Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică-I.G.P.R., poliţiştii au acţionat pe raza judeţelor Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos.
La acţiune, pe lângă poliţişti din cadrul I.G.P.R., I.P.J. Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara, au participat şi specialişti silvici din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi vânătoare Vâlcea şi Timiş.
Pe parcursul acţiunii au fost verificate 14 societăţi comerciale şi un ocol silvic, au fost efectuate 26 de controlae privind circulaţia materialului lemnos şi au fost verificate 123 de autovehicule şi atelaje hipo.
În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 11 infracţiuni, 7 fiind tăieri ilegale de arbori, 3 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, iar o infracţiune a fost constatată ca urmare a încălcării legislaţiei referitoare la vânătoare şi protecţia fondului cinegetic. 4 suspecţi au fost surprinşi în flagrant.
De asemenea, au fost aplicate 366 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 400.000 de lei, 68 dintre acestea reprezentând încălcări ale prevederilor legale referitoare la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Totodată, au fost confiscaţi peste 1.100 mc de material lemnos, în valoare de aproape 180.000 de lei, dintre care faptic 59 mc material lemnos în valoare de 7023,5 lei şi valoric 1068,847 mc, în valoare de 169.346,28 de lei.
În noaptea de 23 spre 24 octombrie a.c., în zona Lozna de pe raza Ocolului Silvic Rusca Montană, judeţul Caraş-Severin, a fost depistat un bărbat, care, fără a deţine autorizaţie de vânătoare, a vânat un exemplar de mistreţ. Prejudiciul astfel creat a fost apreciat la 10.000 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic.
Poliţiştii au depistat în flagrant delict un bărbat de 44 ani, care tăia şi sustrăgea arbori din fondul forestier aparţinând Ocolului Silvic Bocşa Română. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar penal, fiind ridicat în vederea confiscării motofierăstrăul electric folosit.
În urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Hărău, judeţul Hunedoara, au fost identificate 24 de avize de însoţire material lemnos fără provenienţă legală (7 avize de însoţire material lemnos cherestea fag, 1 aviz de însoţire cherestea molid, 9 avize de însoţire buştean molid şi 7 avize de însoţire lemn foc fag), emise pentru o cantitate totală de 537,922 mc material lemnos, în valoare de 128.262 lei. S-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos şi aplicarea unei sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 de lei. Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor silvice şi identificării persoanelor care se fac vinovate de tăierea şi exploatarea ilegală a materialelor lemnoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS