9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrădiniţele din centrul Craiovei, lăsate fără imobile

Grădiniţele din centrul Craiovei, lăsate fără imobile

Trei grădiniţe din centrul Craiovei – „Traian Demetrescu“, „Edera“ şi „Căsuţa Piticilor“ – au rămas fără spaţii. Casele boiereşti în care funcţionau au fost retrocedate unor persoane fizice, care au început să le vândă, ceea ce ar putea duce la închiderea unităţilor de învăţământ, care, în prezent, funcţionează pe baza unor contracte de închiriere pe termen scurt.

Cea mai delicată situaţie este la Grădiniţa cu program prelungit „Traian Demetrescu“ de pe strada cu acelaşi nume. Imobilul în care se desfăşoară activitatea educaţională a fost retrocedat şi, de curând, chiar vândut unei alte persoane, care l-a preluat cu un contract de chirie ce are ca termen-limită august 2013. De la 1 septembrie, cei 80 de copii s-ar putea să nu mai aibă unde să înveţe. „Avem patru grupe de copii şi nu ştiu ce vom face. Doar în acest an şcolar suntem siguri că putem funcţiona. Din toamna viitoare nu se ştie care va fi soarta noastră, pentru că imobilul în care stăm a fost vândut de curând. O să încercăm să găsim o soluţie împreună cu autorităţile. Din câte cunosc, primăria ştie doar că această casă a fost retrocedată, nu şi că a fost vândută. Vom merge în audienţă, să vedem ce putem face“, a precizat Melania Enache, directoarea Grădiniţei „Traian Demetrescu“.

120.000 de lei chirie

Sub tutela aceluiaşi manager mai sunt încă două clădiri, aflate în situaţii similare. Este vorba de Grădiniţa „Căsuţa Piticilor“ şi Grădiniţa „Edera“, ambele situate pe strada Împăratul Traian din Craiova. Fiecare din cele două unităţi are câte 60 de copii înscrişi. În cazurile de faţă, contractele de închiriere sunt până în 2015. „Pe toate cele trei imobile se plăteşte anual suma de 120.000 de lei. Nu dăm toţi banii odată, ci în tranşe lunare. Chiriile nu sunt egale. Sumele au fost stabilite de proprietarii care le-au câştigat în instanţă, iar contractele sunt până în 2015“, a spus managerul. Incertitudinea există şi aici. Chiar dacă funcţionează de aproape şapte ani pe bază de contract de chirie, casele pot fi oricând vândute unor noi proprietari, care pot cere evacuarea. Problema este că în zonă nu există alte unităţi care să le preia activitatea.

Clădirile necesită reparaţii

Retrocedarea imobilelor a dus şi la repercusiuni imediate asupra copiilor. Casele necesită reparaţii care nu se pot face. De exemplu, la grădiniţele de pe strada Împăratul Traian încălzirea se face cu sobe, care există doar în clase, nu şi pe holuri, aceste spaţii rămânând foarte friguroase pe timpul iernii. Practic, în drum spre grupurile sanitare, copiii sunt supuşi unor şocuri termice. Şi nu este singurul inconvenient. Nu se poate schimba nici tocăria din lemn a claselor, foarte veche, prin care se mai strecoară frigul. De altfel, managerul spune că ar fi nevoie de reparaţii capitale. „Nu putem face nici o investiţie. Instituţiile statului nu pot aloca bani pentru clădirile care nu sunt proprietatea şcolilor, ceea ce este şi în defavoarea copiilor. Legea retrocedărilor ar fi trebuit să ocrotească şcolile şi grădiniţele“, a adăugat directorul. Din păcate însă, spaţiile de învăţământ au fost prima ţintă, şi cel mai uşor de obţinut în instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS