17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitatea încearcă revigorarea limbii franceze

Universitatea încearcă revigorarea limbii franceze

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a făcut ieri prima vizită de lucru şi la Universitatea din Craiova, pentru a cunoaşte cadrele didactice, studenţii, dar şi proiectele educaţionale derulate cu ambasada

Întâlnirea s-a derulat la Lectoratul francez, cabinet realizat cu sprijinul financiar oferit de Ambasada Franţei. Ambasadorul a făcut cunoştinţă cu câteva cadre didactice de la Facultatea de Litere, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Facultatea de Inginerie Electrică, implicată în programe de studii în limba franceză. În acest context, rectorul Universităţii din Craiova a solicitat continuarea proiectelor desfăşurate până acum, dar şi realizarea unor noi programe care să dea un suflu nou învăţământului în limba franceză. „Avem o relaţie specială cu Franţa şi am convingerea că vom continua colaborarea pe programele începute pe partea ştiinţifică. Avem tineri care au terminat doctoratul în cotutelă cu universităţi franceze. Am început să facem demersurile şi pentru un masterat în cotutelă la Facultatea de Litere şi ne dorim un masterat în limba franceză şi la Facultatea de Drept“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.

Seminarii on line cu facultăţi din Franţa

Pe lista de propuneri pentru extinderea programelor de studii în limba franceză au fost realizarea unei secţii de traducere literară şi ştiinţifică, realizarea unui colocviu comun între Facultatea de Litere şi Universitatea din Dijon, precum şi o colaborare a departamentelor de teatru din Craiova, Dijon şi Brazilia. „Toate aceste colaborări şi seminarii vor fi on line“, a precizat conf. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector relaţii internaţionale şi imagine. Totodată, cadrele didactice de la Facultatea de Inginerie Electrică, implicată în diverse activităţi cu instituţii de învăţământ din Franţa, cum ar fi competiţia roboţilor „Coupe Robotique“, au solicitat sprijin pentru angajarea absolvenţilor la Renault. „Avem programe de master care se desfăşoară în limba franceză şi care pot da specialişti excepţionali pentru compania Renault. Cerem sprijin pentru ca ei să fie angajaţi după finalizarea studiilor“, a spus unul dintre cadrele didactice. Ambasadorul Phillipe Gustin a precizat că „problema studenţilor specializaţi în domeniul automobilelor va fi discutată cu ministrul economiei“ şi a promis ca va susţine propunerile Universităţii. „Salut efortul de a susţine francofonia în această zonă şi sper ca în continuare să reuşim să menţinem tradiţia specifică în acest ansamblu al globalizării“, a conchis ambasadorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS