17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDistribuţia pe orizontală, moartea repartitoarelor

Distribuţia pe orizontală, moartea repartitoarelor

Mult controversata problemă a distribuţiei căldurii pe orizontală în apartamentele craiovenilor are şi aspecte pozitive. Nu este vorba de scăderea facturii individuale, care rămâne de văzut dacă se va diminua sau nu. Unul dintre acestea ar fi dispariţia repartitoarelor, iar al doilea, scăderea costurilor facturii la căldură pe părţile comune, ştiut fiind câte nemulţumiri a iscat Ordinul ANRSC 343/2010. Aşa, craiovenii plătesc la această dată, pe lângă consumul individual, şi agentul termic din coloanele de încălzire care le traversează apartamentul, din caloriferele şi ţevile de pe casa scării şi din subsoluri.

Moartea repartitoarelor

Contorizarea individuală duce implicit la dispariţia repartitoarelor. În Craiova, tot mai mulţi abonaţi ai Termoficării au renunţat la sistemul centralizat, atât din cauza hibelor acestuia, cât şi din cauza repartitoarelor de costuri. Oamenii tremurau de frig în propria casă, fiindcă ţineau caloriferele închise, pentru ca indecşii de la repartitor să nu le umfle factura la întreţinere. Alții au dat dovadă de ingeniozitate şi fentau repartitoarele sau le scoteau de pe sursa de căldură. Contorizarea individuală are rolul să scoată aparatul de măsură la uşă, fără ca abonatul să mai poată influenţa în vreun fel măsurarea consumului. „Aparatul de măsură va fi pus la uşă. Acesta are rolul, să spunem, al repartitorului, dar la el nu se mai poate umbla. Este sigilat, iar citirea se face automat, prin unde radio. Într-adevăr, abonaţii noştri pot scăpa în acest fel de repartitoare“, este de părere directorul interimar al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu.
Întrebaţi despre această situaţie, cei direct vizaţi, reprezentanţii firmelor de repartitoare din Craiova, susţin că este un subiect prea delicat şi nu este bine să-şi exprime acum un punct de vedere oficial.

Ţevile rase, consum comun redus

Introducerea coloanelor de căldură şi apă caldă pe orizontală în blocurile din Craiova îi scapă pe proprietari şi de plata cotei-părţi pentru căldura pe părţile comune. Introducerea coloanelor pe casa scării anulează parţial conductele din subsolul blocului, iar cele care tranzitează apartamentele craiovenilor dispar. „Conductele Termoficării intră în bloc pe la subsol, apoi se ridică pe verticală pe casa scării, nu mai pleacă prin tot subsolul blocului. Ţevile care tranzitează apartamentul dispar. Pe părţile comune rămân conductele de pe casa scării, care vor fi izolate, şi caloriferele. Cu siguranţă, dispariţia unor conducte duce la scăderea consumului şi a costurilor pentru căldura comună. Căldura comună poate fi cunoscută şi altfel, ca diferenţă dintre consumul înregistrat de aparatul de măsură de la scara blocului şi suma consumurilor individuale, diferenţa este, logic, consumul pe părţile comune“, a mai precizat directorul Termoficării.
Blocul 201 E din Craioviţa Nouă este la această dată un exemplu. Până acum, în subsolul acestuia se găseau şase coloane (apă caldă, apă rece şi căldură), din care plecau 13 coloane pe verticală şi treceau prin locuinţele proprietarilor. Conform noului proiect, coloanele din subsolul blocului se anulează, iar pe verticală pleacă zece coloane, acestea fiind poziţionate pe casa scării. Implicit, consumul pe părţile comune dispare sau scade sub 50%.
Că privesc sau nu cu ochi buni contorizarea individuală, unii dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cred că aducerea aparatelor de măsură pe casa scării dă valoarea exactă a consumului fiecărui proprietar. „Un sistem supradimensionat şi învechit dă şi un consum mare, şi costuri ridicate. Taxarea căldurii pe părţile comune a ridicat multe semne de întrebare şi a iscat multe discuţii între proprietari, pe de-o parte, şi între reprezentanţii asociaţiilor şi aceştia, pe de altă parte. Este corect ca aceste costuri să scadă, rămâne de văzut cum vor fi şi proiectele“, a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 16 Rovine II, Dan Remus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS