13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Constituţională: Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European

Curtea Constituţională: Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European

Guvernul nu-l poate exclude pe preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie, şeful statului fiind cel care ia parte la reuniunile de acest fel, iar premierul poate merge doar dacă este delegat expres de preşedinte.
În şedinţa din 27 iunie, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146, lit.e) din Constituţia României şi al art. 34 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte.
La şedinţa de judecată au participat, din partea preşedintelui României, Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea guvernului, primul-ministru Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mircea Duşa, informează CCR.
În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între guvern, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie, mai arată sursa citată.
În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de preşedintele României, în mod expres, primului-ministru.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi guvernului.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că în CCR există cinci judecători care „transpun în decizii tot ce îi convine“ președintelui Traian Băsescu, iar Curtea practic a adăugat Constituției, anunțând prin decizia privind reprezentarea la Consiliul European, că România e republică prezidențială.
Ponta a spus că Traian Băsescu a numit la CCR „niște oameni care mereu i-au îndeplinit dorințele“. El a comentat că USL are guvernul, parlamentul și voturile românilor, iar președintele „are cinci judecători numiți știți foarte bine cum și care transpun în decizii tot ce îi convine într-un anumit moment președintelui Traian Băsescu“.
„CCR ar trebui probabil să-i dea și un mandat președintelui Traian Băsescu ce să spună pe tema fondurilor UE, ce să facă pe tema măsurilor de creștere economică și crearea de locuri de muncă, or, lucrul ăsta e absurd“, a mai comentat Ponta.
Premierul a adăugat că va pune în practică, în viitor, depolitizarea CCR, ca deciziile să nu mai poată fi blocate de judecători „ținuți în ascultare cu metode pe care președintele Băsescu le stăpânește foarte bine“.
„O majoritate din CCR practic a adăugat la Constituție și a anunțat că România e o republică prezidențială, în care președintele deține toate funcțiile și are drept absolut asupra guvernului și parlamentului. Lucrul ăsta este total inacceptabil“, a mai spus Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS