13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii au fentat canicula

Craiovenii au fentat canicula

În cea mai călduroasă zi de până acum, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj cazurile de persoane care au avut de suferit de pe urma
temperaturilor excesive se puteau număra pe degetele de la o mână  

Vârful caniculei, înregistrat vineri, nu a dat de furcă medicilor craioveni. Dacă joi la spital au ajuns doar cinci persoane din cauza căldurii, nici vineri Ambulanţa nu a avut de lucru din acest punct de vedere. „Am avut doar câteva cazuri de lipotimii din cauza căldurii. Persoanele leşinate au fost transportate la spital, au primit tratament şi s-au recuperat. Nu am avut situaţii speciale, semn că oamenii au înţeles că trebuie să se protejeze în această perioadă. Dacă au treburi de rezolvat, o fac dimineaţa, iar până seara nu prea mai întâlneşti oameni pe stradă, oraşul pare pustiu“, a precizat dr. Iulia Stănculescu, director medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj. Aceasta a menţionat că, faţă de alţi ani cu zile toride, în această perioadă nu a crescut numărul de solicitări la Ambulanţă, media apelurilor rămânând cea obişnuită, de 200 pe zi, pentru cazurile întâlnite frecvent. „Oamenii au conştientizat că trebuie să se ferească de caniculă şi ştiu chiar ce să facă dacă apar primele simptome“, a adăugat dr. Iulia Stănculescu.
Pentru a nu cădea pradă căldurii, medicii recomandă cetăţenilor să evite expunerea la soare între orele 11.00 – 18.00, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să bea zilnic doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete (un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute), să nu consume alcool sau băuturi cu conţinut ridicat de cofeină, să mănânce fructe şi legume proaspete. Specialiştii ne mai sfătuiesc să reglăm aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade Celsius mai mică decât cea ambientală, să nu folosim ventilatoarele dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius şi să ţinem ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

Punctele de prim ajutor din Dolj

În aceste zile, Doljul se află sub cod portocaliu de caniculă, lucru care a făcut să se activeze centrele de prim ajutor. În Craiova, punctele de prim ajutor temporare, amenajate în spaţiile publice, se află la Prefectura Dolj – hol central, la primărie – sediul Palace, în Piaţa Centrală şi la Asistenţa Socială – cartier Lăpuş, toate asigurate de primărie.
Pe lângă cele patru puncte temporare, în Craiova mai există alte 15 puncte permanente de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă, la cabinetele medicilor de familie de pe str. Olteţ, nr. 5; str. Vlad Ţepeş, nr. 2; str. Siretului, nr. 13; str. Cocoş, nr. 8; str. Nicolae Titulescu, nr. 44; str. Prelungirea Horia, nr. 2; str. Brazda lui Novac, bl. 56, parter; str. Calea Bucureşti, bl. N1b, parter; str. Dr. M. Cănciulescu, bl. I39, parter; str. Lăpuş, bl. F11, parter; str. Rovine, bl. G28, parter; str. Valea Roşie, bl. 6 vechi, parter; Craioviţa Nouă, str. Magnoliei, bl. 160G, parter; Micropoliclinică Craioviţa Nouă; Cernele, str. C. Gherghina, nr. 62.
Băileşti – puncte de prim ajutor temporare în spaţii publice, asigurate de primărie: Casa de Cultură, Grupul Şcolar „Ştefan Anghel“, piaţă (joia şi duminica). Puncte permanente de prim ajutor: str. Gen. Ghenescu, nr. 2, str. Victoriei, nr. 206 (ambele cabinete medici de familie), Spitalul Municipal Băileşti.
Calafat – punct de prim ajutor temporar în spaţiu public, asigurat de primărie: Casa de Cultură. Puncte permanente de prim ajutor: str. Traian, nr. 5, str. T. Vladimirescu, bl. I6 (ambele cabinete medici de familie), Basarabi, Ciupercenii Vechi, str. Dorobanţi, nr. 13 (cabinete medici de familie), Spitalul Municipal Calafat.
Filiaşi – punct de prim ajutor temporar în spaţiu public, asigurat de primărie: Casa de Cultură. Puncte permanente de prim ajutor: str. T. Vladimirescu, nr. 2 (cabinet medic de familie), Spitalul Orăşenesc Filiaşi.
Segarcea- puncte permanente de prim ajutor: str. Unirii, nr. 50 (cabinet medic de familie), Spitalul Orăşenesc Segarcea.
Dăbuleni – puncte permanente de prim ajutor: Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti“ Dăbuleni, cabinetele medicilor de familie.
În mediul rural, primul ajutor se asigură de către cabinetele medicilor de familie şi farmacii. Şi în oraşele din judeţ farmaciile sunt considerate puncte de prim ajutor.

Scăldatul, doar în locurile amenajate

Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj îi avertizează pe cei care merg la scăldat să folosească doar locurile amenajate (ştranduri, piscine), deoarece riscă să se îmbolnăvească. „Deși temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere“, au precizat reprezentanţii DSP Dolj. Aceştia au menţionat că piscinele şi ştrandurile îndeplinesc condiţiile de igienă a mediului şi a apei pentru îmbăiere şi că persoanele care aleg scăldatul în locurile neamenajate se expun, pe lângă riscul de înec, la îmbolnăviri: leptospiroză, meningită, boli de piele, boli digestive, afecţiuni ale ochilor şi urechilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS