16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe reduce durata optimă de internare

Se reduce durata optimă de internare

Spitalele publice trebuie să ţină cont de luna viitoare de noua durată de spitalizare stabilită de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, mai mică faţă de cea existentă în prezent. Doctorii susţin că reducerea este normală, având în vedere noile tehnici medicale, însă bolnavii la care se depăşeste durata optimă nu vor fi daţi afară din spitale.

Printr-un ordin comun al Ministrului Sănătăţii (MS) şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru aprobarea normelor de aplicare a Contractului-Cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, au apărut modificări la durata optimă de internare pe secţii/compartimente la unităţile sanitare de stat, în funcţie de afecţiunile de care suferă pacienţii. Noile durate au fost stabilite de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB) şi, faţă de cele existente în prezent, la multe dintre afecţiuni s-a redus numărul zilelor de spitalizare. Calculele au fost făcute luând ca etalon nivelul duratei medii de spitalizare realizate în 2011 şi sunt valabile pentru toate categoriile de spitale, începând cu 1 iulie.  

„Nu dăm bolnavii afară din spitale“

Ceea ce trebuie să ştie însă pacienţii este că această durată nu este obligatoriu de respectat de către spitale, ci reprezintă doar o cifră orientativă, o variabilă care se ia în calculul banilor pe care-i primeşte unitatea medicală pentru cazurile rezolvate, pornind de la duratele individuale de spitalizare ale fiecărui caz externat, raportate la nivel de ţară. „În noua Anexă, 19 bis, s-a extins numărul de specialităţi cu durată optimă, iar la anumite specialităţi durata s-a redus pentru că se face o apreciere anuală, în funcţie de raportările din toată ţara. Tehnica medicală modernă face ca anumite cazuri să se rezolve acum mai repede, ceea ce înseamnă şi o creştere a numărului de bolnavi pe acelaşi număr de paturi“, susţine conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, unde numărul internărilor în fiecare lună este de ordinul miilor.      
Conform noilor calcule, secţiile sanatoriale (60 de zile), Psihiatria cronică (49 de zile) şi Pneumoftiziologia (37 de zile) au cele mai mari durate optime de spitalizare, urmate de TBC osteo-articular (29 de zile) şi Recuperarea Pediatrică (28 de zile). La Neonatologie nou-născuţi şi prematuri durata de spitalizare este de 5, respectiv 17 zile, cu specificarea că la prematurul mic şi foarte mic durata optimă de spitalizare ajunge la 110 zile. Printre secţiile unde durata optimă de spitalizare a scăzut se află cele de cardiologie (de la 8 la 7 zile), nefrologie (de la 8 la 7 zile), reumatologie (de la 10 la 9 zile), urologie (de la 8 la 7 zile), obstetrică-ginecologie (de la 5 la 4 zile) sau ortopedie şi traumatologie (de la 9 la 6 zile).
„Aceste durate sunt nişte cifre orientative pentru noi, asta nu înseamnă că un bolnav care a depăşit durata optimă de internare va fi dat afară din spital. Sunt cazuri grave şi obiective când un bolnav stă mult mai mult în spital, cazuri în care nu se impune externarea într-un anumit număr de zile“, a precizat dr. Florin Petrescu. Managerul SJU Craiova a dat ca exemple cazurile de la Terapie Intensivă care necesită supraveghere, „unde se tolerează un număr mai mare decât cel optim de patru zile“, cele de la chirurgie plastică, arşii sau cei cu accidente vasculare. „Totodată, sunt şi cazuri care se rezolvă mai devreme decât durata optimă şi astfel se compensează cu celelalte cazuri în care se depăşeşte această durată. În plus, ne ajută şi Ambulatoriul de specialitate, unde pacientului i se poate pune un diagnostic, scutindu-ne astfel pe noi de zile în plus de spitalizare până la depistarea bolii“, a mai spus dr. Florin Petrescu.

Anexa 19 bis, criteriu de evaluare a performanţelor manageriale

În ceea ce priveşte chirurgia generală, laparoscopică, oncologică sau pediatrică, durata de spitalizare este de la șase la opt zile, însă aceasta depinde de modul în care se face intervenţia. „Dacă fac o operaţie de apendicită clasică, durata de internare este de patru zile, însă dacă se face cu laparoscopul pacientul este externat a doua zi. La o operaţie de hernie se poate vorbi chiar de chirurgia de o zi, pentru că pacientul pleacă acasă în aceeaşi zi“, susţine unul dintre medicii de la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul SJU Craiova.
„Noile durate de internare stabilite prin acest Ordin al Ministrului Sănătăţii corespund cu ce avem noi acum. Dar, după cum am mai spus, nu trebuie să respectăm media, ci să mergem pe eficientizarea serviciilor“, este concluzia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă. Anexa 19 bis este folosită de Ministerul Sănătăţii şi pentru a evalua „performanţele manageriale clinice ale spitalelor, cu referire la strategia naţională de raţionalizare a spitalelor“, după cum se precizează în Ordinul MS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS