17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Internetul prezintă şi pericole“

„Internetul prezintă şi pericole“

Siguranţa pe net a fost subiectul dezbătut vineri, la Craiova, cu elevii cu deficienţe de auz şi profesorii acestora   

La Centrul Şcolar „Beethoven“ din Craiova a avut loc vineri o masă rotundă despre siguranţa pe internet, proiect adresat elevilor cu deficienţe auditive şi cadrelor didactice care le predau. Campania, derulată de Organizaţia Salvaţi Copiii, vizează mai multe oraşe din ţară, şi a început luna trecută cu Bucureştiul, unde au avut loc 20 de sesiuni de informare în şcolile dedicate copiilor surzi şi cu deficienţe de auz. Peste 200 de copii au dezbătut, alături de profesori şi voluntari, subiectul pericolelor întâmpinate pe internet, pentru a se găsi cele mai bune modalităţi de protejare împotriva acestora. În baza acestor sesiuni, Organizaţia Salvaţi Copiii a dezvoltat resurse educaţionale care vor fi distribuite în toată ţara, către profesorii şi educatorii copiilor cu deficienţe auditive.
La întâlnirea de la Craiova, elevii cu deficienţe de auz s-au dovedit receptivi la discuţii, explicându-le celor prezenţi cât de important este internetul pentru ei. Pe lângă faptul că îi ajută să socializeze sau să comunice, internetul le este util şi la şcoală, „pentru că ne ajută atunci când vrem să documentăm anumite subiecte“. Profesorii au recunoscut, la rândul lor, că în materie de internet sunt depăşiţi de cele mai multe ori de elevi. „Şi noi folosim internetul, dar elevii noştri se dovedesc mai buni cunoscători. Pentru ei, internetul este un lucru bun, pentru că astfel depăşesc această barieră a deficienţei de comunicare pe care o au, nu se mai simt marginalizaţi, ci egali cu ceilalţi“, au precizat cadrele didactice.

Accentul pe siguranţa on-line a copiilor

Pentru a li se arăta şi latura negativă a utilizării internetului, copiilor li s-au prezentat zece tutoriale video, unde erau dezbătute cele mai importante pericole din domeniul on-line la care pot fi expuşi. Tutorialele au cuprins un discurs atât vorbit, cât şi în limbajul mimico-gestual, susţinut de interpretul Cosmin Costache, precum şi elemente grafice menite să-i ghideze în utilizarea sigură a internetului. „Am organizat această masă rotundă la Centrul Şcolar «Beethoven» pentru a le prezenta elevilor şi profesorilor de aici resursele educaţionale pe care le-am dezvoltat şi pentru a vedea felul în care sunt primite. Punem accentul atât pe latura pozitivă a internetului, cât şi pe cea negativă, pentru că internetul prezintă şi pericole şi este bine ca utilizatorii să fie informaţi“, a precizat Andreea Pufu, coordonator în cadrul acestui proiect.
În cadrul întâlnirii de la Centrul Şcolar „Beethoven“ s-a vorbit despre Facebook, CamFrog, convorbiri şi întâlniri cu necunoscuţii, reputaţia on-line, utilizarea telefonului mobil, securitatea calculatorului şi importanţa comunicării în cadrul familiei şi în timpul orelor de clasă, siguranţa on-line a copiilor. Profesorii au primit, alături de tutorialele video, şi un ghid de utilizare a acestora la orele de clasă, în vederea susţinerii unei sesiuni de informare pentru elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS