14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele doljene îşi cer singure falimentul

Firmele doljene îşi cer singure falimentul

80% din cererile înregistrate în 2011 au fost depuse de debitori, spre deosebire de situaţia la nivel naţional, unde proporţia a fost de 50%. Datoriile bancare ar putea scoate pe piaţă o avalanșă de active în acest an.

Lichidatorii judiciari anunţă un număr record de insolvenţe în 2012, pe baza estimărilor din primele luni ale anului. Potrivit unei statistici date publicităţii recent de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), numai în luna ianuarie au fost deschise 3.000 de insolvenţe, în creştere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. „Din păcate, va fi un număr mare de proceduri de insolvenţă în 2012 şi vor fi societăţi importante. După trei ani de criză financiară şi economică, nu mai pot fi băgate sub preş societăţile care au fost târâte mai departe. Trebuie să ne întrebăm dacă mai pot fi băgate sub preş societăţile care au fost ţinute sub preş“, a declarat Arin Stănescu, preşedinte UNPIR.
În 2010-2011, în România au fost înregistrate peste 40.000 de cereri de insolvenţă. Spre exemplu, în 2010, a fost cerută insolvenţa pentru circa 21.500 de firme. În jumătate din cazuri, ea a fost solicitată chiar de debitori. Procentul a fost şi mai mare în 2011: creditorii au depus 9.100 de cereri, iar debitorii, 11.700 de cereri.

Reacţii în lanţ

În ce priveşte judeţul Dolj, situaţia este alta. Conform statisticilor, în 2011 au fost depuse circa 1.000 de cereri de insolvenţă, din care mai puţin de 200 au fost făcute de creditori. Peste 80% din cereri au fost ale debitorilor. În majoritate, insolvenţele se termină cu faliment, după cum a precizat Carmen Popa, preşedintele UNPIR Dolj. „Multe societăţi profitabile au optat pentru reorganizare. Criza s-a prelungit însă, şi acest lucru s-a văzut. Doar 3% din insolvenţe au fost reorganizări reuşite, 97% din ele s-au terminat cu faliment. Cele mai multe falimente au fost înregistrate pe piaţa de imobiliare, materiale de construcţii, mobilă şi electrocasnice“, a spus preşedintele UNPIR Dolj. Lichidatorii afirmă că, din cauza blocajului, foarte puţini creditori ajung să-şi recupereze banii. Creditorii garantaţi, salariaţii şi creditorii bugetari au prioritate să fie plătiţi. Marea masă a creditorilor negarantaţi, cum ar fi furnizorii de marfă, echipamente, materii prime, nu au aproape nici o şansă să-şi recupereze banii prin procedura falimentului. Anul 2012 ar putea fi însă atipic. „Băncile creditoare nu au vrut să valorifice activele în pierdere, aşteptând ca piaţa să-şi revină. Au rostogolit datoriile de la an la an, de la bilanţ la bilanţ. Acum cred că nu se mai poate“, a mai spus Carmen Popa. Aceasta este de părere că în perioada următoare numărul cererilor de insolvenţă ar putea să crească spectaculos, pentru că multe firme au ajuns la fundul sacului din cauza crizei prelungite. „Sunt reacţii în lanţ, blocajul afectează pe toată lumea. Spre exemplu, sunt multe firme, în special de construcţii, care nu recuperează sau recuperează greu TVA-ul de la bugetul de stat sau cele locale. În cel mai bun caz, se fac compensări. Banii lichizi nu circulă şi apar blocaje“, a concluzionat preşedintele UNPIR Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS