16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezbatere pe tema taxelor

Dezbatere pe tema taxelor

Cetăţenii Craiovei, participanţi la dezbatere, s-au arătat mulţumiţi de taxele şi impozitele propuse de Primăria Craiova

Primăria Craiova a organizat ieri o dezbatere publică pe tema nivelului impozitelor şi taxelor pe care îl propune municipalitatea pentru anul 2012. Întâlnirea cu cetăţenii a debutat cu o prezentare a nivelului de taxare propus de municipalitate pentru anul viitor, prezentare făcută de Sorin Marcu, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

Scumpiri, dar nu prea mari

Practic, aproape toate impozitele şi taxele ar rămâne în 2012 la nivelul din acest an.
Pentru anul 2012, Direcţia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului şi Patrimoniu a propus totuşi o creştere a unor taxe şi tarife, cu un procent de până la 20%. Spre exemplu, un certificat de urbanism va costa șase lei, în loc de cinci lei, cât este acum, autorizaţia de construire pentru chioşcuri şi tonete va fi de 8 lei/mm, în loc de 7 lei/mp, iar taxa pentru obţinerea certificatului de nomenclatură stradală va fi de nouă lei, în loc de opt lei. Seturile de formulare în vederea emiterii certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire se vor scumpi şi ele cu câte un leu, la fel ca şi copiile după documentele aflate în arhiva primăriei.
O altă modificare, impusă printr-un act normativ nou, vizează impozitul pentru clădirile aparţinând persoanelor juridice, care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, respectiv cinci ani. Primăria a propus să se meargă pe varianta minimă impusă de lege, adică 10% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, respectiv 30% pentru imobilele care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani. Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea rezultată din acest calcul se majorează cu 20%.
Cota de impozit pentru clădirile cu destinaţie turistică ce nu funcţionează în cursul unui an calendaristic se stabileşte la 5% din valoarea de inventar a clădirii, cuantum ce se va majora cu 20%, potrivit Codului Fiscal în vigoare.
Se introduc şi două taxe noi: cea pentru emiterea avizului de principiu în vederea realizării lucrărilor tehnico-edilitare pe domeniul public sau privat al municipiului, precum şi cea pentru emiterea acordului de spargere a străzii pentru realizarea acestor lucrări edilitare. Ambele taxe noi au cuantumul de 12 lei/instalaţie.
Există însă şi scutiri de impozit. Este vorba despre scutirea de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de șapte ani (maximul permis de lege) pentru proprietarii care şi-au reabilitat termic imobilele, scutire acordată pe baza procesului-verbal de recepţionare a lucrării şi pe baza certificatului de performanţă energetică a clădirii.
Nu în ultimul rând, municipalitatea a propus o scumpire a autorizaţiilor de acces pentru camioanele care circulă în oraş, în sensul zonării oraşului şi a creşterii taxei pentru maşinile care transportă marfă în zona centrală a Craiovei.

Fără scutiri de impozit pentru săraci

Doar câţiva cetăţeni au venit la dezbaterea organizată de municipalitate, majoritatea arătându-se de acord cu taxele propuse.
Marian Trifan, din partea Asociaţiei Pensionarilor „Mihai Viteazul“, a propus totuşi o scutire de impozit şi pentru cei care îşi reabilitează faţadele caselor în baza Legii nr. 153/2011 şi a cerut scutiri de la impozite pentru craiovenii săraci, în baza art. 286. alin. 3 din Codul Fiscal, care spune: „Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren sau o reducere a acestora pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim pe economie ori constau în exclusivitate din ajutor de şomaj şi/sau pensie de asistenţă socială“.
Răspunsul directorului de la Taxe şi Impozite a fost că bugetul local „nu poate suporta o asemenea scutire“ în condiţiile investiţiilor aflate în prezent în derulare în oraş. Un răspuns asemănător a primit şi Carla Stoica, de la Asociaţia Pro Democraţia, care ar fi dorit o reducere a nivelului taxelor, faţă de anul în curs.
Nemulţumirile participanţilor la dezbatere au vizat, însă, taxele impuse de alte servicii sau societăţi din subordinea municipalităţii. Spre exemplu, pensionarul Theodor Roşu ar fi dorit o scădere a preţului divorţului administrativ, considerând că nivelul actual, de 300 de lei, este prea mare şi „îi îndepărtează pe oameni de primărie“, iar Gheorghe Miertescu ar fi dorit o dezbatere şi pe marginea creşterii tarifelor practicate de SC Salubritate Craiova SRL şi SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, aflate în subordinea primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII