14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDouă ONG-uri acuză mai multe ţări, printre care şi România, de muşamalizare a zborurilor CIA

Două ONG-uri acuză mai multe ţări, printre care şi România, de muşamalizare a zborurilor CIA

Majoritatea ţărilor dintr-un grup de 28 analizate, în mare parte din Europa, nu au respectat cerinţele privind libertatea de informaţie în legătură cu implicarea lor în zborurile secrete ale CIA care au transportat suspecţi de terorism, au anunţat azi două grupuri de apărare a drepturilor omului, informează Agerpres citând AP.
Organizaţiile Reprieve, cu sediul la Londra, şi Acces Info Europe, cu sediul la Madrid, acuză statele europene că şi-au acoperit complicitatea la aşa-numitul program de "extrădare extraordinară" prin faptul că nu au oferit date despre traficul aerian care ar fi putut arăta traseele avioanelor. 
Cele două organizaţii susţin că numai şapte din 28 de ţări au oferit informaţiile solicitate. Cinci ţări au precizat că nu mai au aceste date, trei au refuzat să le ofere, iar 13, printre care şi România, nu au oferit niciun răspuns la mai mult de 10 săptămâni după formularea solicitărilor. 
Activiştii pentru drepturile omului au încercat de ani să pună cap la cap informaţiile privind sute de zboruri secrete care au transportat suspecţi de terorism între închisorile conduse de SUA în străinătate şi baza militară americană de la Guantanamo Bay ca parte a "războiului împotriva terorii" de după atacurile de la 11 septembrie 2001. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS