14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuşcărie pentru petarde

Puşcărie pentru petarde

Persoanele fizice nu au voie să deţină sau să utilizeze petarde de nici un fel, ci doar bobiţe explozive, artificii şi lumânări de tort

Poliţia doljeană a organizat ieri o conferinţă de presă, pentru a face cunoscute condiţiile deosebit de restrictive care se aplică din acest an în materie de articole pirotehnice, condiţii impuse prin modificările ce au survenit la Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
„Noutatea în legislaţia privind regimul materiilor explozive constă în clasificarea articolelor pirotehnice în categorii, în funcţie de nivelul riscului, nivelul de zgomot, utilizare şi destinaţie. Potrivit acestei noi clasificări, cetăţenii pot deţine şi folosi pentru divertisment doar articole pirotehnice din categoria I, cu risc foarte scăzut, nivel de zgomot neglijabil, de tipul: focurilor bengale, al beţişoarelor bengale, jerbelor, bobiţelor explozive, pocnitorilor cu confeti, scânteilor şi granulelor scânteietoare“, a precizat comisarul Cristian Carauleanu, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Persoanele fizice nu mai au voie cu petarde sau rachete de nici un fel, nici măcar cu „vulcani“ sau cu acele artificii cu 20 sau 50 de focuri. Ele pot deţine şi folosi articole pirotehnice din clasa/categoria I tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa şi nu au voie să deţină sau să folosească articole pirotehnice din celelalte categorii.

Fără obiecte pirotehnice în zone locuite

Obiectele pirotehnice din categoria I pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului, însă numai de către persoanele juridice autorizate, care nu au voie să comercializeze către persoanele fizice articole pirotehnice din categoriile II-IV. Astfel de obiecte pirotehnice din clasele superioare nu pot fi vândute decât altor firme autorizate în acest sens, categorie în care intră şi cele specializate în organizarea jocurilor de artificii. Astfel de jocuri de artificii sunt permise numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale. Utilizarea unor astfel de petarde sau jocuri de artificii nu este permisă la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri, la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice, aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, ori la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Legislaţia impune ca toate aceste articole pirotehnice să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Comercializarea sau deţinerea de către persoanele fizice a unor articole pirotehnice din clasele interzise publicului larg constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la trei luni la un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII